Hlavní obsah

Jankovičová zůstane do konce roku světovou tenisovou jedničkou

ST. PETERSBURG

Srbská tenistka Jelena Jankovičová zůstane do konce roku v čele světového žebříčku. Ženská organizace WTA v sobotu oznámila, že třiadvacetiletou bělehradskou rodačku nesesadí z prvního místa ani případný neúspěch na blížícím se Turnaji mistryň v Dauhá.

Článek

"Byl to úžasný rok. Hodně jsem tento rok dřela a první místo žebříčku je pozice, kde jsem chtěla být a kde doufám, že zůstanu," uvedla v tiskovém prohlášení Jankovičová, jež má v současné době 4555 bodů. Druhá Dinara Safinová z Ruska má 3782 bodů, bývalá jednička Serena Williamsová z USA 3716. Právě s ní Jankovičová prohrála v září na US Open ve svém dosud jediném grandslamovém finále.

Srbská tenistka si zajistila setrvání v čele vítěznou sérií 12 zápasů na přelomu září a října, která jí pomohla získat tituly na turnajích v Pekingu, Stuttgartu a Moskvě.

Světovou jedničkou se stala poprvé 11. srpna, ale v čele vydržela jen týden. Na trůn se vrátila 6. října po triumfu ve Stuttgartu.

Po nečekaném květnovém ukončení kariéry Belgičanky Justine Heninové se letos na prvním místě ještě vystřídaly Ruska Maria Šarapovová (tři týdny), Serena Williamsová (čtyři) a krajanka Jankovičové Ana Ivanovičová (12).

Reklama