Hlavní obsah

Venus Williamsová vyhrála tenisový Turnaj mistryň

Americká tenistka Venus Wiliamsová poprvé v kariéře vyhrála Turnaj mistryň. Majitelka sedmi grandslamových titulů ve finále v katarském Dauhá porazila 6:7, 6:0 a 6:2 Věru Zvonarevovou. Česká deblová specialistka Květa Peschkeová neuspěla ve finále. Po boku Australanky Rennae Stubbsové podlehla nejlepšímu páru světa Cara Blacková, Liezel Huberová 1:6 a 5:7.

Článek

Čtyřiadvacetiletá Ruska Zvonarevová vstoupila do prvního velkého finále nebojácně a rychle se dostala do vedení 3:0. Zkušenější Američanku trápila především útočnými údery z bekhendové strany a byla úspěšnější při přestřelkách od základní čáry. Vedla už 5:2 a za stavu 5:3 měla při vlastním podání čtyři setboly, ale ani jeden nevyužila.

Williamsová jí servis sebrala a vrátila se do hry o úvodní set. Ten se nakonec rozhodoval až ve zkrácené hře, ve které letošní wimbledonská šampionka odskočila na 5:1, ale na vítězství jí to nestačilo. Zvonarevová získala šest míčků za sebou a dostala se do vedení.

Herní převahu z posledních gamů úvodního setu Williamsová i po jeho ztrátě přenesla do druhé sady. Přitlačila, dostala soupeřku pod tlak a Zvonarevová začala místo vítězných úderů kupit nevynucené chyby. Osmadvacetiletá Američanka druhý set vyhrála za pouhých 29 minut 6:0 a podruhé na letošním Turnaji mistryň nadělila soupeřce kanára. Poprvé to v základní skupině provedla mladší sestře Sereně, která ji dnes sledovala z tribuny.

Williamové vyšel i vstup do rozhodující sady, rychle vedla 2:0. Zvonarevová jí sice vzápětí vzala servis a snížila, ale hned v následující hře znovu přišla o podání a v jejích očích se po dalším zkaženém úderu objevily slzy zoufalství. Ještě se dokázala vzchopit a utkání dohrála důstojně, ale na zvrat to proti rozjeté Američance nestačilo.

Venus Williamsová tak k pěti titulům z Wimbledonu a dvěma triumfům na US Open přidala další velkou trofej. Celým turnajem prošla bez porážky, takže si odnesla prémii 1,340 000 dolarů.

Blacková s Huberovou jsou suverénní

Třiatřicetiletá Peschkeová si zahrála na prestižním turnaji potřetí za sebou a letos poprvé bojovala o titul. Proti favorizované dvojici však tahala společně se Stubbsovou od počátku za kratší konec. V první sadě neudržel jejich pár ani jednou podání a ani úvod druhého setu nevěštil zlepšení.

Stav 1:3 ještě dokázaly Peschkeová se Stubbsovou vyrovnat a odvrátily i jeden mečbol za stavu 4:5. Další vlastní servis už ale ztratily a Blacková s Huberovou se tak mohly po US Open radovat z druhého velkého triumfu v letošní sezoně. Celkově má zimbabwsko-americká dvojice v tomto roce na kontě deset turnajových titulů a suverénně vede žebříček čtyřhry.

Turnaj mistryň, Dauhá:
Dvouhra - finále:
V. Williamsová (7-USA) - Zvonarevová (8-Rus.) 6:7 (5:7), 6:0, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (Zimb./USA) - Peschkeová, Stubbsová (ČR/Austr.) 6:1, 7:5.

Reklama