Hlavní obsah

Náhradník Simon si na Turnaji mistrů vyšlápl na Federera

Francouzský tenista Gilles Simon porazil v prvním utkání Červené skupiny světovou dvojku Rogera Federera ze Švýcarska po setech 4:6, 6:4 a 6:3.

Článek

Aktuálně devátý hráč světa se dostal na Turnaj mistrů, na který se kvalifikuje osm nejlepších tenistů, po odhlášení světové jedničky Rafaela Nadala. V utkání s Federerem byl jasným outsiderem. I proto, že se mu v posledních turnajích příliš nedařilo. Zpočátku se očekávání naplňovala, když Simon prohrál v prvním setu 4:6.

Ve druhé sadě ale stav sety vyrovnal, když ji Francouz získal stejným poměrem. Musel proto rozhodnout třetí set. V tom hráli oba hráči útočný tenis a ohrožovali servis soupeře. Za stavu 3:2 si rodák z Nice vypracoval proti Federerovi hned tři brejkboly. Všechny se ale podařilo famóznímu Švýcarovi zneškodnit a vyrovnat na 3:3.

Vzápětí měl problémy na servisu také Simon, i on si však nakonec své podání uhlídal. Zlom v třetím setu a zároveň i v celém zápase se odehrál hned v další hře. Federer pustil svého soupeře k dalším dvěma brejkbolům a ten druhý se podařil Francouzovi využít. Simon zakončil v příštím gamu zápas esem.

Zopakuje Federer loňský scénář? 

Federer před necelými dvěma týdny odstoupil kvůli zranění zad z turnaje v Paříži a herní pauza na něm byla znát, dnes udělal 50 nevynucených chyb. "Určitě jsem netrefoval údery, které bych normálně trefoval. Myslím, že je to prostě nedostatek tréninku," komentoval Švýcar svůj výkon.

Uznal, že mu Simonův herní styl příliš nesedí. "Čím lépe člověk hraje, tím lépe hraje i on. Je to poměrně neobvyklý hráč, který vás nutí tvrdě pracovat a velmi dobře se pohybuje," řekl Federer.

Čtyřnásobný vítěz Turnaje mistrů v Šanghaji začal stejně jako loni, kdy překvapivě nestačil na Chilana Fernanda Gonzaleze. Tehdy navzdory úvodní porážce došel až k triumfu. "Je to jediný turnaj, kde mám šanci po porážce v prvním zápase. Takže jsem rád, že se to stalo právě tady," dodal Federer.

Simon chtěl naplno využít šance, kterou mu přinesly Nadalovy problémy s kolenem. "Bylo to jedno z největších vítězství mé kariéry. Jsem opravdu šťastný, že jsem tady. Chtěl jsem na kurtu nechat úplně všechno," řekl po zápase třiadvacetiletý Francouz. Pomohla mu zkušenost z Toronta. "Už jsem ho tam porazil, takže pro mě bylo jednodušší ukončit ten dnešní zápas," poznamenal.

Murray porazil Roddicka

Do závěrečného podniku sezóny vstoupil vítězně finalista US Open Brit Andy Murray, který v utkání plném zvratů porazil 6:4, 1:6 a 6:1 Američana Andyho Roddicka. Čtvrtý hráč světového žebříčku si bilanci vzájemných zápasů vylepšil na 5:2 ve svůj prospěch.

Dlouhý s Paesem na úvod Turnaje mistrů neuspěli

Český tenista Lukáš Dlouhý vstoupil po boku Inda Leandera Paese do Turnaje mistrů v Šanghaji porážkou s Jonasem Björkmanem a Kevinem Ullyettem. Švédsko-zimbabwskému páru v pondělním zápase Červené skupiny podlehli 3:6 a 5:7.

TURNAJ MISTRŮ:
Dvouhra - Červená skupina
Simon (Fra.) - Federer (Švýc.) 4:6, 6:4, 6:3, Murray (Brit.) - Roddick (USA) 6:4, 1:6, 6:1.
Čtyřhra - Červená skupina:
Björkman, Ullyett (Švéd./Zimb.) - Dlouhý, Paes (ČR/Indie) 6:3, 7:5, Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 7:6 (7:4), 5:7, 10:4.

Reklama