Hlavní obsah

OBRAZEM: Sampras se loučil slzami

Americký tenista Pete Sampras se utápěl v slzách při své poslední návštěvě centrkurtu ve Flushing Meadows, kde oficiálně oznámil konec kariéry. Rok poté, co na stejném místě zvedl svou poslední trofej. "Končím, protože už nemám, co bych si mohl dokázat," prohlásil a místo rakety držel v rukou devítiměsíčního syna.

Foto: ČTK

Pete Sampras se svou ženou Bridgette Wilsonovou a synem Christianem Charlesem.

Článek
Fotogalerie

Tenistu uvedl na dvorec Arthura Ashe dlouholetý tenisový komentátor Dick Enberg. "Dámy a pánové, přivítejte jednoho z největších šampiónů tenisové historie... Peta Samprase!" Zvolal a publikum ocenilo loučícího se hráče mohutnými ovacemi vestoje. A maska muže, který vždy držel své emoce pod kontrolou, roztála. Tváří slavného tenisty si hledaly cestu první slzy.

Pete Sampras pláče při slavnostní rozlučce. (Foto ČTK)

Pro tuto příležitost pořadatelé US Open pozvali na závěrečný grandslamový turnaj sezóny řadu bývalých Samprasových soupeřů jako Johna McEnroea, Jima Couriera či Borise Beckera.

:. ANKETA
Domníváte se, že Samprasův odchod byl načasován správně? Hlasujte na konci článku.

Během půlhodinového ceremoniálu si vzal slovo McEnroe. "Zkoušel jsem podávat jako ty, ale nedokázal jsem to. Zkoušel jsem zahrát forhend jako ty, ale nešlo to. Taky jsem se zkoušel chovat jako Pete, ale škoda mluvit, vyhořel jsem," vtipkoval bouřlivák McEnroe. Sampras byl klidným mužem s tváří hráče pokeru a málokdy na dvorci ukazoval svoje pocity.

Odcházejícího Samprase přišel pozdravit i Boris Becker. (Foto ČTK)

Boris Becker a John McEnroe vítají Samprase v klubu tenisových 'důchodců'. (Foto ČTK)

Dvaatřicetiletý Američan se rozloučil se slovy, že ve svém srdci cítí, že je pravý čas skončit a už nemá, co by dokázal. Svůj konec v tenisovém kolotoči už oznámil minulý týden.

Pete Sampras se svou ženou Bridgette Wilsonovou a synem Christianem Charlesem. (Foto ČTK)

Během své kariéry vyhrál 64 titulů ve dvouhře, včetně čtrnácti grandslamových. Jako světová jednička zakončil sezónu šestkrát za sebou v letech 1993 až 1998 a v čele tenisového pelotonu vydržel celkem 286 týdnů, čímž utvořil další rekord. Uměním na kurtech si vydělal 43 milionů dolarů.

V zápalu boje... Takhle už 'Pistolníka Peta' na okruhu ATP Tour neuvidíme. (Foto ČTK)

Diváci viděli tříminutový sestřih jeho největších úspěchů a tenista dostal plaketu s fotkou, na které smečuje ve výskoku. Nápis zněl: "V kariéře během tří dekád Pete Sampras přepsal rekordní knihy mužského tenisu a určil nového mistra." Pak ještě se synem v náručí naposledy obešel kurt a zdravil fanoušky, zatímco vzduchem zněla píseň skupiny Pearl Jam Alive.

Teď se chce věnovat hlavně rodině. "Budu si užívat toho, jak roste můj syn a chci být dobrým manželem," slíbil a začal novou kapitolu svého života.

Reklama