Hlavní obsah

Štěpánek na Turnaji mistrů prohrál s Federerem

ŠANGHAJ

Český tenista Radek Štěpánek prohrál své první vystoupení na Turnaji mistrů v Šanghaji s druhým hráčem světa Rogerem Federerem ze Švýcarska 6:7 a 4:6 a do semifinále nepostoupí. V úvodním středečním duelu porazil Brit Andy Murray Gillese Simona z Francie 6:4 a 6:2 a postoupil do semifinále.

Článek

Štěpánek vstoupil do úvodního setu nervózně. O tom, že nastoupí proti bývalé světové jedničce se rodák z Karviné dozvěděl až ve středu dopoledne. Do utkání musel nastoupit s vypůjčenou raketou, jeho tenisové věci jsou stále na cestě do Číny. I proto mu Švýcar  hned v prvním gamu prolomil servis. Fedrerer, kterého trápí zranění zad, však dělal mnoho chyb a ve čtvrté hře ztratil výhodu zisku servisu soupeře, když vlastní prohrál.

Set doputoval až do zkrácené hry, v níž se Štěpánek dopustil dvou chyb a brzy prohrával 1:4. Jeden minibreak se sice podařilo českému tenistovi smazat, nakonec však prohrál tie-break 4:7 a set 6:7.

Federer chtěl na vítězství v prvním setu navázat i ve druhém a pokusil se zlomit Štěpánka hned ve druhém gamu, prvním, do kterého servíroval Čech. Štěpánek ale odvrátil oba brejkboly a game získal ve svůj prospěch. Přesto se Federerovi podařilo Štěpánkovo podání prorazit. V osmé hře využil při hře na síti jediný brejkbol a šel podávat na vítězství v zápase. Štěpánek ale boj nevzdal a vybojoval si hned tři brejkboly v řadě. Druhý se mu podařilo využít.

Djokovičova raketa, Murrayho ponožky

Bývalá světová jednička se přesto se nakonec radovala z vítězství ve druhém setu a zároveň v celém zápase. Federer totiž sebral českému daviscupovému reprezentantovi servis podruhé v řadě. Štěpánek ukončil zápas dvojchybou.

"Měl jsem raketu od Novaka Djokoviče a ponožky jsem si půjčil od Andyho Murrayho. Používá stejné jako já, tak jsem se ho zeptal, jestli by mi je nepůjčil," vyprávěl o nouzových řešeních na poslední chvíli Štěpánek.

Federer si po vítězství zachoval šanci na postup do semifinále. "Doufám, že po dni volna se stane zázrak a ještě projdu do semifinále," řekl Švýcar. Toho čeká v pátek poslední zápas skupiny proti již jistému postupujícímu Skotu Andy Murraymu.

Murry porazil Simona a postoupil do semifinále

Střetnutí dvou vítězů z prvních zápasů rozehrál mnohem lépe Murray, který prorazil servis Simona v první i třetí hře a brzy se ujal díky pestřejší hře vedení 4:0. Francouze ale „nakopla“ pátá hra. V té se mu podařilo odvrátit další dva brejkboly a na své konto si připsal první game. V následující hře už rodák z Nice předváděl jiný tenis. Dostal se k jedné šanci na prolomení podání Murrayho a po Skotově úderu do sítě snížil.

Nejdůležitější pro osud úvodní sady byl osmý game. V tom Simon opět útočil na zisk podání čtvrtého hráče světa. Murray vsadil na obrannou hru, kterou se mu podařilo odvrátit dvě hrozby na proražení jeho servisu a nakonec dotáhl set do vítězného konce.

Druhý set kopíroval první

Druhá sada měla podobný průběh jako ta první. S tím rozdílem, že Murray nedovolil svému soupeři zdramatizování. Jednadvacetiletý Murray si už ve třetím gamu vybojoval dva brejkboly a hned první po autu Simona využil. O dvě hry později byl Simon, coby hráč na servisu, ještě nepřesnější a game prohrál. Skot si už vítězství pohlídal a jako druhý tenista po Novaku Djokovičovi postoupil do semifinále.

Ve druhém středečním utkání Červené skupiny se utkají český tenista Radek Štěpánek a Roger Federer ze Švýcarska. Štěpánek nahradil Američana Andyho Roddicka, který z turnaje odstoupil pro zranění kotníku.

S turnajem se rozloučili deblisté Dlouhý - Paes, kteří prohráli i svůj druhý zápas. Ve Zlaté skupině podlehli polské dvojici Fyrstenberg, Matkowski 6:7, 3:6.

Turnaj mistrů:
Dvouhra - Červená skupina:
Federer (2-Švýc.) - Štěpánek (9-ČR) 7:6 (7:4), 6:4, Murray (3-Brit.) - Simon (8-Fr.) 6:4, 6:2.
Tabulka:
1. Murray22025:174:1
2. Federer21126:263:2
3. Simon21122:252:3
4. Štěpánek10110:130:2
5. Roddick (5-USA)10111:131:2
Pozn.: Roddick z turnaje kvůli poraněnému kotníku odstoupil.
Čtyřhra - Zlatá skupina:
Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) - Dlouhý, Paes (ČR/Indie) 7:6 (7:2), 6:3, Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Björkman, Ullyett (Švéd./Zimb.) 6:1, 6:4.
Tabulka:
1. Nestor, Zimonjič22034:224:1
2. Fyrstenberg, Matkowski21130:313:2
3. Björkman, Ullyett21118:202:2
4. Dlouhý, Paes20217:260:4

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články