Hlavní obsah

Ve finále Turnaje mistrů se utkají Djokovič s Davyděnkem

ŠANGHAJ

Ve finále tenisového Turnaje mistrů v Šanghaji se utkají Srb Novak Djokovič a Nikojal Davyděnko z Ruska. Djokovič si v prvním semifinále poradil s Gillem Simonem z Francie po setech 3:6, 6:3 a 7:5, Davyděnko v duelu s britským tenistou Andym Murrayho nezaváhal a zajistil si postup do finále po setech 7:5 a 6:2.

Článek

Djokovič vstoupil do utkání ve velkém stylu, s přehledem vyhrál úvodních šest míčků a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít potíže. Jenže Simon se zvedl a favorizovaného Srba začal trápit už ve třetím gamu při Djokovičově servisu. První dva brejkboly sice ještě rodák z Nice neproměnil, ten třetí už ovšem ano a dostal se do vedení 2:1.

Bělehradského rodáka ztracený servis viditelně vykolejil, začal kupit až nezvykle velké procento nevynucených chyb a za svým soupeřem začal zaostávat. Simon naopak využíval svých rychlých nohou, jeho údery od základní čáry navíc nepostrádaly přesnost.

V osmé hře za stavu 5:2 pro Simona se srbský tenista znovu trápil na podání, Simon si dokonce vypracoval hned čtyři možnosti k ukončení sady, ani jednu z nich ale nedokázal využít. Dlouho ale smutnit nemusel, v následném gamu byl totiž úspěšný hned napoprvé a úvodní sadu tak vyhrál hladce 6:3.

Simona trápila krční páteř, Djokoviče lýtko

Za stavu 1:2 si rodák z Nice kvůli problémům s krční páteří vyžádal lékařské ošetření, a ačkoliv se po pětiminutovce v lékařské péči vrátil na kurt, zdravotní trable na něm zanechaly stopy. Hned v následujícím gamu totiž snadno přišel o svůj servis, celý set pak ztratil v poměru 3:6.

Vítěze letošního Austarlian Open zvládnutá druhá sada povzbudila a v té rozhodující třetí se role na kurty vyměnily. Simonovi dokázal za stavu 1:1 prorazit podání a získal výhodu na svou stranu. I Djokovičovi ovšem museli na pomoc přispěchat lékaři, za stavu 3:2 jej sužovala bolest v levém lýtku. Na Srbově pohybu však bylo v následujícím průběhu hry patrné, že i přes péči mediků bolest přetrvává.

Nasazená dvojka za stavu 5:4 podávala na vítězství v zápase, Simon ale nesložil zbraně a vynutil si pokračování. Hned při Francouzově dalším servisu se ale Djokovičovi povedl rebrejk, který vzápětí potvrdil při svém podání a může se tak radovat z postupu do finále. 

Murray doplatil na zápas s Federerem

Davyděnko porazil po setech 7:5, 6:2 Brita Andyho Murrayho, jenž možná doplatil na páteční tříhodinovou bitvu s Federerem. Jednadvacetiletý Skot sice v zápase, jenž byl předčasným vrcholem turnaje, obhájce trofeje vyřadil a připsal si třetí výhru v Šanghaji, dnes mu však zřejmě síly chyběly. O šest let staršímu Davyděnkovi podlehl za necelou hodinu a tři čtvrtě.

V Šanghaji bude obhajovat deblové prvenství kanadský tenista Daniel Nestor. Zatímco loni vyhrál čtyřhru s Markem Knowlesem z Baham, letos se probojoval do finále spolu se Srbem Nenadem Zimonjičem. Jejich finálovými soupeři v neděli budou nejvýše nasazení Bob a Mike Bryanovi z USA, dvojnásobní vítězové turnaje z let 2003 a 2004. Nestor a Zimonjič v sobotním semifinále přešli hladce ve dvou setech přes uruguaysko-peruánskou dvojici Pablo Cuevas, Luis Horna. Američtí bratři Bryanové pak porazili polský pár Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski dvakrát 6:4.

Turnaj mistrů - Šanghaj
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (2-Srb.) - Simon (8-Fr.) 3:6, 6:3, 7:5., Davyděnko (4-Rus.) - Murray (Brit.) 7:5,. 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Nestor, Zimonjič (Kan./Srb.) - Cuevas, Horna (Urug./Peru) 6:1, 6:3, B. Bryan, M. Bryan (USA) - Fyrstenberg, Matkowski (Pol.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori