Hlavní obsah

Argentina touží vybojovat proti Španělsku první titul v Davis Cupu

MAR DEL PLATA/PRAHA

Historicky první titul chtějí tenisté Argentiny vybojovat ve finále Davisova poháru proti Španělsku. Před soubojem, který se bude hrát od 21. do 23. listopadu, jim všechno hraje do karet. Finále se uskuteční na jejich půdě před domácím publikem, jejich jednička týmu Juan Martin del Potro má za sebou vysoce úspěšnou sezónu a největší hvězda soupeřů Rafael Nadal se zranil.

Článek

A je to právě absence letos korunované světové jedničky Rafaela Nadala, která otočila Argentince z mírného outsidera do role poměrně výrazného favorita. Nadal, tradiční vítěz Roland Garros a nově i Wimbledonu, zažil průlomovou sezónu, v níž po více než čtyřech letech sesadil z trůnu Švýcara Rogera Federera. Sezóna pro něj však skončila smolně. Kvůli zranění kolene odstoupil z turnaje v Paříži a Turnaj mistrů v Šanghaji ani necestoval. Chtěl se uzdravit do finále Davis Cupu.

To se mu ale nepodařilo. Nehrajícímu kapitánovi týmu z Pyrenejského poloostrova Emiliu Sanchezovi tak vyvstaly vrásky na čele. Na jeho místo nakonec překvapivě povolal Marcela Granollerse. Dvaadvacetiletý hráč zaznamenal v uplynulé sezóně obrovský posun, když se ze 131. příčky žebříčku vyšplhal až na 56. místo. V Houstonu navíc vyhrál svůj první titul v ATP, když ve finále porazil Američana Blakea. Granollers tak doplnil tým, který se skládá z Davida Ferrera, Fernanda Verdaska a Feliciano Lópeze.

Sanchez se nyní snaží vymýtit z hlavy skutečnost, že jejich tým přišel o nejlepšího hráče. „Už na absenci Nadala nemyslíme,“ prohlásil na tiskové konferenci před duelem. O síle soupeře však ví. I proto, že Argentinci zvolili tvrdý povrch - původně kvůli Nadalovi. „Del Potro i Nalbandian mají na tvrdém povrchu excelentní výsledky,“ prohlásil diplomaticky muž, v jehož týmu bude v roli týmové jedničky David Ferrer. Do čtyřhry by měli nastoupit Verdasco s Lópezem.

Můžeme získat pět bodů, hlásá Mancini

Na druhé straně bariéry panuje optimistická nálada. „Mohu prohlásit, že jsme schopni získat všech pět bodů. Mí chlapci hrají velice dobře,“ řekl argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini. Pak ale dodal. „I bez Nadala je Španělsko velmi nebezpečným týmem. V klidu být rozhodně nemůžeme.“

Mancini nominoval do finálového souboje Joseho Acasusa, Agustina Calleriho, Davida Nalbandiana a Juana Martina del Potra. Právě na devátého hráče světa, který má za sebou skvělou sezónu, bude Argentina spoléhat. Jednička domácího týmu letos čtyřikrát zvedala nad hlavu trofej pro vítěze turnaje ATP. Záda mu bude krýt jedenáctý tenista světa David Nalbandian, jehož přítel Diego Maradona je očekáván v publiku v Mar del Plata, kde se finálový souboj odehraje. Bod ze čtyřhry by se měli pokusit ukořistit Acasuso s veteránem Callerim.

Argentina se opět po dvou letech probojovala do finále Davis Cupu. V roce 2006 prohrála v Moskvě s Ruskem 2:3, v roce 1981 nestačila v Cincinnati na Američany, letos už chtějí domácí titul získat. V jejich prospěch mluví i statistika. V posledních pěti finálových soubojích zvítězil čtyřikrát domácí tým, Argentina navíc v domácím bouřlivém prostředí neprohrála dlouhých deset let.

Reklama

Související témata: