Hlavní obsah

Španělé vyhráli čtyřhru a ujali se ve finále DC vedení 2:1

MAR DEL PLATA

Španělské tenisty dělí jediný bod od vítězství v Davisově poháru. Ve finále s Argentinou se ujali vedení 2:1 na zápasy díky Felicianu Lopezovi a Fernandu Verdaskovi, kteří v dnešní čtyřhře porazili 5:7, 7:5, 7:6 a 6:3 domácí dvojici David Nalbandian, Agustin Calleri.

Článek

Argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini dal po výborném pátečním výkonu Nalbandianovi šanci místo původně nominovaného Josého Acasusa. Až do jedenáctého gamu nebyl k vidění ani jeden brejkbol, jenže pak při svém podání zaváhal slabší ze Španělů Verdasco a pustil Argentince do vedení 40:0. Dva brejkboly sice hráči z Pyrenejského poloostrova odvrátili, jenže pak přišla Verdaskova dvojchyba a Nalbandian mohl podávat na zisk prvního setu. Nečekaně rovněž prohrával už 0:40, ale pak s přispěním výborného servisu získali Jihoameričané pět míčů za sebou a tím i úvodní sadu.

Druhá měla obdobný průběh, jedenáct gamů si všichni tenisté drželi servis. Postupně se začali rozehrávat i aktéři, kteří nezasáhli do úvodních dvouher, tedy Calleri s Verdaskem. Klíčový okamžik tentokrát přišel ve dvanácté hře, kdy Španělé díky dvěma Calleriho chybám vyrovnali na 1:1 na sety.

Infarktový třetí set

Šťastná koncovka druhého setu posadila Španěly na koně a Verdasco s Lopezem se rychle ujali vedení 5:1. Argentinci však předvedli velký obrat, srovnali krok a vynutili si tie-break. V něm už vedli 5:1, jenže náskok neudrželi a po ztrátě šesti fiftýnů za sebou přišli i o třetí set. "Tato sada byla plná emocí. Byl to neuvěřitelný obrat, který nám dodal sebevědomí pro zbytek zápasu," přiznal kapitán hostů Emilio Sanchez.

V těchto fázích zápasu se přestalo dařit i Nalbandianovi a hostující tenisté ovládli dění na kurtu. Ve čtvrtém setu znovu odskočili na rozdíl dvou brejků, což tentokrát znamenalo vedení 5:2. Šanci na ukončení zápasu při Verdaskově servisu navzdory dvěma mečbolům nevyužili, ale vzápětí si další dva mečboly vytvořili při Nalbandianově podání a druhý z nich proměnili.

"Jsou to opravdu výjimečné zápasy, když hrajete za svou zemi. Nečekal jsem, že vyhraju v pátek a nečekal jsem to ani dnes," rozplýval se po utkání Lopez

Ke třetímu triumfu v týmové soutěži v historii stačí Španělům zvítězit v jedné z nedělních dvouher. Do té první by měly nastoupit týmové jedničky Juan Martín del Potro a David Ferrer, ale nad startem Del Potra se vzhledem k jeho svalovému zranění z pátečního utkání s Lopezem vznáší otazník.

Davis Cup:
Argentina - Španělsko 1:2 po čtyřhře
Nalbandian, Calleri - Lopez, Verdasco 7:5, 5:7, 6:7 (5:7), 3:6.

Reklama

Související témata: