Hlavní obsah

Španělé i bez Nadala vyhráli potřetí Davis Cup

Španělští tenisté potřetí v historii vyhráli Davisův pohár. O jejich třetí bod se v neděli ve finále na argentinské půdě postaral Fernando Verdasco, který v duelu náhradníků porazil 6:3, 6:7, 4:6, 6:3 a 6:1 Josého Acasusa. Závěrečná dvouhra se za rozhodnutého stavu 3:1 pro hostující tým už nehrála.

Článek

Španělé i bez zraněné světové jedničky Rafaela Nadala navázali na triumfy z let 2000 a 2004. Naopak Argentincům, kterým se před zápasem dávaly větší naděje, útok na první zisk Davisova poháru ani při třetí finálové účasti nevyšel. Na domácí půdě prohráli po třináctizápasové vítězné sérii, naposledy je porazili před deseti lety Slováci.

Argentinský nehrající kapitán Alberto Mancini nemohl do klíčové dvouhry nasadit týmovou jedničku Juana Martína del Potra, který si v pátek poranil stehenní sval. Jeho kolega na španělské lavičce Emilio Sánchez dal zase Verdaskovi důvěru místo lídra týmu Davida Ferrera, který v pátek potvrdil špatnou formu z podzimních turnajů.

Zápas začal nervózně

Na obou náhradnících byla od začátku znát nervozita, zápas nabídl o poznání více nevynucených chyb než vítězných úderů. Rozehrál ho lépe Verdasco, který v prvním setu díky jednomu brejku odskočil do vedení 5:2 a úvodní set následně vyhrál 6:3.

Acasuso mu však sebral hned první servis ve druhém setu a dostal se do vedení 4:1. Po sérii dvou brejků za stavu 5:3 podával na vyrovnání stavu a zkoušel zrychlit hru z forhendu, jenže oba jeho pokusy o vítězné údery skončily v autu a podání prohrál. Set se nakonec rozhodoval ve zkrácené hře, v níž se domácí tenista mohl opřít o první servis a vyhrál ji 7:3.

Třetí set vybojoval Acasuso

Začátek třetího setu se nesl ve znamení prohraných podání. Jako první si servis udržel Acasuso, který se díky tomu dostal do vedení 3:1 a 4:2. Náskok neudržel, protože pak při svém podání zkazil lehkou smeč a pustil soupeře k brejkbolu. Verdasco vyrovnal na 4:4, jenže vzápětí znovu prohrál servis a argentinský tenista šel po úspěšném returnu podávat na vítězství v setu. V koncovce oba aktéři přidali na razanci a vítězně z ní vyšel Acasuso, který esem proměnil třetí setbol a vedl 2:1 na sety.

Argentinský tenista pak začal více riskovat, ale v šesté hře se mu to stalo osudným. Několikrát pokazil úder ze slabší, bekhendové strany a ztratil podání. V následujícím gamu neproměnil tři brejkboly a pustil Verdaska do vedení 5:2. Španělský náhradník proti viditelně unavenému Acasusovi dotáhl set do vítězného konce a vynutil si pátou sadu.

Verdasco si po zápase pochvaloval, že mu vyšla změna taktiky. "Když se to vyvíjelo špatně, řekl jsem si, že to zkusím. Začal jsem se více tlačit do jeho bekhendu," řekl v rozhovoru na kurtu.

Verdasco byl v euforii

Před jejím začátkem si domácí tenista nechal ošetřit břišní sval, ale ani prodloužená pauza mu nepomohla a rychle prohrával 0:4. Verdasco přestal chybovat a po bezmála čtyřech hodinách bez větších problémů zvítězil v pátém setu 6:1.

Po zápase byl v euforii. "Je to sen. Už od dětství jsem snil o takové šanci, jen málo lidí ji dostane a ještě méně využije," rozplýval se španělský hrdina. Atmosféra týmové soutěže mu pomohla za nepříznivého stavu. "V Davis Cupu musíte bojovat ze všech sil a až do konce si musíte udržet naději ve vítězství. Tahle mentální síla mi pomohla vyhrát," dodal.

Davisův pohár:
Argentina - Španělsko 1:3
Acasuso - Verdasco 3:6, 7:6 (7:3), 6:4, 3:6, 1:6.

Reklama

Související témata: