Hlavní obsah

Španělé podle svého kapitána vystoupili z Nadalova stínu

MAR DEL PLATA

Španělští tenisté ve finále Davisova poháru ukázali, že jejich tým není jen Rafael Nadal a pak ti ostatní. Ve finále v Mar del Plata vystoupili ze stínu světové jedničky, porazili domácí Argentinu a ukončil její desetiletou neporazitelnost na domácí půdě.

Článek

"Každý z hráčů, kteří tady byli, si zaslouží obrovské uznání, chválu a titulky v novinách," řekl nehrající kapitán Emilio Sánchez. "Ukázali jsme, že Španělsko není jen Nadal. Často jsem byl kritizován, že nemám náhradní plán pro případ jeho absence, ale vždy tady byli i ti ostatní a v těžkých chvílích pomohli," dodal. "Nesmíme ale zapomínat, že ve finále jsme díky Rafaelovi. Vyhrál nám zápasy s Německem, Amerikou," přidal.

Hlavním španělským hrdinou byl Fernando Verdasco, který pro tým v pětisetovém duelu s Josém Acasusem získal rozhodující třetí bod. "Je to nejhezčí den a vítězství v životě. Hrát za svou zemi, proti nejlepším hráčům... Budu si to pamatovat až do smrti a musím za to poděkovat Bohu," radoval se.

Verdasco děkoval svým spoluhráčům

Stejně jako Sánchez, ani Verdasco nezapomněl poděkovat spoluhráčům, kteří finále nehráli, ale pomohli týmu do něj postoupit. "Musíme poděkovat i Rafovi (Nadalovi), Tommymu (Robredovi), Almagrovi. Hlavně díky nim jsme tady dneska mohli být," uvedl.

S gratulací přispěchal po utkání i zraněný Nadal. Světová jednička sice s týmem v Argentině nebyla, ale zápasy sledovala během dovolené v televizi, a když na hotelu vypadl signál, dokonce při zápasech telefonovala spoluhráčům na lavičku. "Skvělé," shrnul španělský úspěch. "Vyhrát venku je vždycky těžké. A v Argentině, navíc když vybírají povrch, je to historický úspěch. Takové okamžiky se nezapomínají," dodal.

Nadal byl nervózní i u televize

Rodáka z Mallorky mrzelo, že nemohl slavit s týmem. "Je to škoda, protože právě takové chvíle jsou nejlepší. Kluci hráli skvělý zápas a teď si budou užívat. Já si to u televize užíval hodně. Byl jsem sice strašně nervózní, ale to je normální," dodal.

Podle argentinského nehrajícího kapitána Alberta Manciniho se musí z porážky ve finále poučit nejen tenisté, ale i celá země. "Musíme se naučit táhnout za jeden provaz," připomněl tahanice, které se strhly mezi městy ucházejících se o konání utkání se Španělskem. "Místo toho, abychom mluvili o tenise, pořád jsme se bavili o tom, kde hrát. Stala se z toho politika a ztratili jsme o koncentraci," uvedl. "Ale označit prohru za neúspěch není objektivní. Dvakrát jsme hráli ve finále a jednou v semifinále. Nechápu, jak takhle může někdo přemýšlet. Tím uráží mě i hráče," dodal.

Argentinský tým se musel stejně jako před dvěma lety ve finále před soupeřem sklonit. "Je to pro nás dvojnásob hořké, protože čtyři z pěti tenistů, co jsme tady byli, hráli v zápase s Ruskem," citovala ho agentura Reuters. "Měli jsme velkou šanci vyhrát poprvé Davis Cup, ale nedokázali jsme to. Proto jsme hodně naštvaní," dodal.

Reklama

Související témata: