Hlavní obsah

Sampras porazil Štěpánka v pražské exhibici

PRAHA

Americký tenista Pete Sampras, bývalá světová jednička a rekordman v počtu získaných grandslamových titulů, porazil v pražské exhibici českého daviscupového reprezentanta Radka Štěpánka. Téměř 15 tisíc diváků v O2 Areně bylo svědky mnoha zábavných situací, o něž se staral zejména český tenista. Štěpánek nakonec prohrál 4:6, 6:3 a 6:10.

Článek

Ještě předtím, než nastoupili oba tenisté, zazpíval diváků v pražské aréně vítěz X-Factoru Jiří Zonyga a moderátor celé exhibice Leoš Mareš na kurt pozval obdarované. Částku 250 000 dostala fakultní nemocnice Motol, arcibiskup olomoucký, jenž peníze využije na podporu sociálně slabých na gymnáziu, a třetím obdarovaným byl Nadační fond Lívie a Václava Klausových.

Stejně jako na daviscupových vystoupeních přišel Radek Štěpánek v županu z české vlajky. Tentokrát však byl potištěn nápisem „Vítej Pete“. Při rozcvičování překvapily ochozy českého tenistu, když s pomocí Mareše zazpívaly „Všechno nejlepší k narozeninám“. Štěpánek oslavil kulatiny v minulém týdnu. Hod mincí u hlavního rozhodčího Sampras prohrál, což z legrace ocenil mrštěním rakety do sítě.

Legrácky neopustily oba aktéry ani po zahájení zápasu. Ve druhém gamu si držitel rekordních čtrnácti grandslamových titulů myslel, že jeden z míčků skončil v autu. V přerušení hry si vzal do ruky míče a čárové rozhodčí znázornil dráhu letu míčku s dopadem deset centimetrů v zámezí. Hned první přestávky využil Mareš k představení Jiřího Nováka, Karla Nováčka a Bohdana Ulihracha, kteří všichni alespoň jednou slavného Američana porazili. V hledišti chyběl jen Petr Korda, jenž žije ve Spojených státech.

Štěpánkovo překvapení byl tanec

Štěpánek rozesmál publikum, když chtěl podávat s šesti míčky najednou, což hlavní sudí popsal jako „Full hand“. Český šoumen krátce nato k překvapení Samprase přešel s ručníkem v ruce na polovinu Američana a začal před ním leštit kurt. Slibované překvapení si ale rodák z Karviné přichystal v závěru úvodní sady, když vyzval k tanci Dušanu Cherenekovou, manželku majitele Moravia Steel.

O výsledku prvního setu rozhodla devátá hra, v níž se český tenista dopustil dvou dvojchyb v řadě a daroval tak Američanovi dva brejkboly. Sampras se ujal vedení 5:4 a později získal úvodní set ve svůj prospěch.

Ve druhé sadě po jednom z pokažených míčů přiběhl Štěpánek ke Karlu Nováčkovi, předal mu raketu a poslal ho na kurt. Když mu ji slavný tenista vrátil, českému tenistovi se podařilo prorazit Samprasovo podání, čímž vyhrál druhý set 6:3.

O vítězi musel rozhodnout supertie-break, která se hrála stejně jako klasická zkrácená hra. S tím rozdílem, že se místo do sedmi hrálo až do deseti bodů. V té byl nakonec úspěšnější Američan.

Exhibiční utkání:
Sampras (USA) - Štěpánek 6:4, 3:6, 10:6.

Reklama