Hlavní obsah

Berdych počtvrté za sebou vyhrál anketu Zlatý kanár

PŘEROV

Tomáš Berdych počtvrté za sebou vyhrál anketu Zlatý kanár o nejlepšího českého tenistu. Ziskem čtvrté trofeje, kterou v sobotu převzal na slavnostním vyhlášení v Přerově, se třiadvacetiletý daviscupový reprezentant dotáhl v pořadí nejúspěšnějších českých hráčů historie na druhou Janu Novotnou. Na rekordmana Jiřího Nováka ještě dvě trofeje ztrácí.

Článek

Žádný z českých tenistů letos nedosáhl výrazného úspěchu na velkých turnajích, takže Berdychovi k obhajobě triumfu stačila i sezóna, v níž se z devátého místa propadl do třetí desítky světového žebříčku.

Po postupu do osmifinále Australian Open se blýskl na přelomu března a dubna účastí v semifinále turnaje série Masters v Miami, jenže pak si při daviscupovém čtvrtfinále s Ruskem v zápase s Nikolajem Davyděnkem poranil kotník a po měsíční zdravotní pauze dlouho hledal ztracenou formu. Našel ji až v samém závěru sezony, kdy vyhrál turnaj v Tokiu.

Vaidišová přišla o nadvládu

O dlouholetou nadvládu mezi ženami přišla Nicole Vaidišová, která cenu pro nejlepší hráčku získávala pravidelně od roku 2004, kdy jako patnáctiletá v domácí anketě triumfovala poprvé. Dvojnásobná grandslamová semifinalistka si sice letos jako jediná z českých zástupců zahrála čtvrtfinále grandslamového turnaje ve dvouhře, ale její úspěch ve Wimbledonu byl natolik ojedinělý, že jí na úspěch v anketě nestačil.

Mezi tenistkami získala v anketě osobností, funkcionářů, trenérů a novinářů jen devět hlasů a předstihly ji Iveta Benešová i Petra Kvitová. Vaidišová se totiž celou sezonu trápila, nepomohlo jí ani odmítnutí účasti ve Fed Cupu, ani výměna nevlastního otce Aleše Kodata v roli trenéra za Davida Felgatea. Někdejší sedmá tenistka světa rok zakončila jako 41. hráčka žebříčku WTA.

Těsně tak udržela pozici nejlepší Češky, ale v anketě si kanára pro nejlepší tenistku odnesla Benešová. Ta se vymanila z herní krize loňské sezony a posunula se z druhé stovky světového žebříčku až na 43. pozici. Navíc byla oporou týmu při úspěšné fedcupové baráži v Izraeli.

Díky tomu o čtyři hlasy porazila Kvitovou, které se letos podařilo prosadit mezi seniorkami. Postoupila do semifinále Roland Garros a na konci roku se vyšplhala na 44. pozici pořadí WTA, což jí vyneslo cenu za nejvýraznější posun v ženském žebříčku.

Výsledky ankety Zlatý kanár (160 hlasujících):
Zlatý kanár: 1. Berdych 144, 2. Štěpánek 11, 3. Kvitová 3.
Nejlepší hráč: 1. Berdych 154, 2. Štěpánek 6.
Nejlepší hráčka: 1. Benešová 77, 2. Kvitová 73, 3. Vaidišová 9.
Postup na žebříčku ATP: 1. I. Minář 86, 2. Hernych 57, 3. Pospíšil 13.
Postup na žebříčku WTA: 1. Kvitová 157, 2. Cetkovská 2, 3. Záhlavová-Strýcová 1.
Talent roku - chlapci: 1. Urbánek 96.
Talent roku - dívky: 1. Kopřivová 64.
Deblista roku: 1. Dlouhý 158, 2. Vízner 2.
Deblistka roku: 1. Peschkeová 157, 2. Uhlířová 2, 3. Hradecká 1.
Tým roku: 1. Tým Davisova poháru 105.
Tenista na vozíčku: 1. Brychta.

Reklama