Hlavní obsah

Nadal a Jankovičová byli vyhlášeni tenisovými mistry světa

Španěl Rafael Nadal a Srbka Jelena Jankovičová byli vyhlášeni tenisovými mistry světa za uplynulý rok. Ocenění, které uděluje mezinárodní federace ITF, oba získali poprvé v kariéře.

Článek

Dvaadvacetiletý Nadal prožil životní sezonu, v níž sesadil dlouholetého krále Rogera Federera z postu světové jedničky. Počtvrté za sebou vyhrál Roland Garros, získal premiérový wimbledonský titul a navíc zvítězil i na olympijském turnaji v Pekingu.

Díky tomu se stal prvním španělským vítězem ankety ITF v mužské kategorii, mezi ženami před 14 lety kralovala jeho krajanka Arantxa Sánchezová-Vicariová. "Byl to pro mě neuvěřitelný rok a nikdy nezapomenu na to, co se všechno stalo. Byl to úžasný rok pro španělský sport a jsem šťastný, že jsem toho byl součástí," řekl tenista ze země, která vyhrála mimo jiné i fotbalové mistrovství Evropy.

Třiadvacetiletá Jankovičová sice v této sezóně znovu nevybojovala grandslamový titul, vyhrála však čtyři turnaje a zakončila rok na postu světové jedničky. Na US Open poprvé v kariéře postoupila do finále některého z turnajů velké čtyřky, v boji o titul však nestačila na Američanku Serenu Williamsovou.

"Jsem na sebe velmi hrdá za to, co jsem v roce 2008 dokázala. Opravdu jsem tvrdě pracovala a být první na světě je pozice, kde chci být a kde chci zůstat," komentovala Jankovičová středeční ocenění.

Ve čtyřhře byla mistrovským párem vyhlášena kanadsko-srbská dvojice Daniel Nestor, Nenad Zimonjič, která po pěti letech ukončila nadvládu amerických dvojčat Mika a Boba Bryanových. Mezi deblistkami podruhé za sebou vyhrály Cara Blacková ze Zimbabwe a Američanka Liezel Huberová.

Reklama