Hlavní obsah

Šafářová dohrála v Brisbane, Minář v Čennaí

Česká tenistka Lucie Šafářová vypadla na turnaji v australském Brisbane ve čtvrtfinále. Na cestě mezi poslední čtyři hráčky podniku, který je přípravou na grandslamové Australian Open, ji ve čtvrtek zastavila nasazená dvojka Victoria Azarenková z Běloruska. Na turnaji v Dauhá vypadla světová jednička Rafael Nadal, jenž nestačil na Francouze Gaela Monfilse.

Článek

S aktuálně šestnáctou hráčkou světa odehrála Šafářová vyrovnaný zápas. V prvním setu dokonce vedla už 5:1, ale výhodu tří brejků nevyužila. Azarenková si při výměně stran pozvala trenéra Antonia van Grichena, což jí umožňují nová pravidla na turnajích WTA, a po jeho radách vyhrála pět gamů za sebou. Úvodní sadu nakonec získala ve zkrácené hře, druhou vyhrála 6:4.

Nadal poprvé v sezóně prohrál

Rafael Nadal si připsal první porážku v nové tenisové sezóně, když byl v Dauhá nad jeho síly Gael Monfils z Francie. Ten si postup do semifinále zajistil výhrou dvakrát 6:4 a světovou jedničku porazil poprvé ve čtvrtém vzájemném utkání. Dalším soupeřem pátého nasazeného hráče bude Američan Andy Roddick, jenž hladce zdolal Rumuna Victora Haneska 6:3 a 6:2.

"Hrál prostě lépe než já. Potřebuju strávit více času na kurtu. Zůstanu zde až do neděle a pak odletím do Austrálie. Nemám ze své hry špatný pocit, prostě jen potřebuju více zápasů," nedělal z porážky velkou vědu Nadal.

Jeho přemožitel, jenž v Dauhá hrál před třemi lety ve finále, si svůj výkon velmi pochvaloval: "Nenechal jsem ho hrát. Myslím, že už byl v druhém setu trochu unavený. Chtěl bych se dostat mezi nejlepších pět hráčů na světě, ale musím pořád tvrdě makat a hrát takhle dál," svěřil se 14. tenista světa Monfils.

Překvapení naopak nepřipustil Roger Federer, jenž porazil Němce Philippa Kohlschreibera 6:2 a 7:6. Ani jeho hra však nebyla stoprocentní, když dvakrát ztratil svůj servis a v druhé sadě musel v tie-breaku odvracet tři soupeřovy setboly.

Ivanovičová skončila 

S turnajem se rozloučila nejvýše nasazená Ana Ivanovičová, která ve čtvrtfinále prohrála 3:6 a 2:6 s jinou bývalou světovou jedničkou Amélií Mauresmovou z Francie. Srbská tenistka se před Australian Open, kde bude obhajovat finálovou účast, neukázala v nijak oslnivé formě. Mauresmové podlehla naprosto jednoznačně za pouhých 67 minut a mečbol soupeřce darovala, když bekhend místo do otevřeného dvorce poslala jen do sítě.

Mauresmová se po bezmála dvou letech dočkala vítězství nad tenistkou z první desítky žebříčku. Naposledy se jí to povedlo v únoru 2007 v Antverpách, kdy se po finálové výhře nad Kim Clijstersovou radovala ze zatím posledního ze 24 turnajových titulů.

Pochvalovala si, že po dvou matných sezónách s novým trenérem Hugem Lecoqem zapracovala na servisu i na dalších prvcích své hry. "Už od prvního turnaje se ukazují skvělé věci. Je to dobrý začátek, ale je to jenom první týden," řekla Mauresmová, která se po matných výkonech v posledních dvou letech propadla až do třetí desítky světového žebříčku.

Z českých zástupců zbyl na společném podniku mužů a žen ve hře už jen Radek Štěpánek. Ten se v pátečním čtvrtfinále utká se Švédem Robinem Söderlingem.

Minář strávil na kurtu jen 53 minut 

Na turnaji v indickém Čennaí vypadl ve druhém kole český tenista Ivo Minář. Čtyřiadvacetiletý hráč nestačil na čtvrtého nasazeného Iva Karloviče z Chorvatska a prohrál po setech 1:6 a 4:6.

Vytáhlý Karlovič v úvodu sezóny potvrdil pověst ranaře a Minářovi nasázel šestnáct es. Jen dvakrát měl český tenista brejkbol, ale v obou případech chorvatský favorit hrozbu odvrátil. Naopak Minář ztratil podání třikrát a odešel poražen za pouhých 53 minut. V Čennaí tak zbyl z českých tenistů ve hře už jen Lukáš Dlouhý, který ve středu postoupil bez boje do čtvrtfinále přes zraněného Nikolaje Davyděnka z Ruska.

Karlovič se ve čtvrtfinále utká s neznámým domácím tenistou Somdevem Devvarmanem, který překvapivě vyřadil dvojnásobného vítěze turnaje Carlose Moyu. Třiadvacetiletý domácí hráč, který v Čennaí vyrůstal, je přitom ve světovém žebříčku až na 202. místě.

Španělský tenista si posteskl

Devvarman studoval ve Virginii a v letech 2006 a 2007 vyhrál zámořskou univerzitní soutěž. Španělský tenista si posteskl, že byl proti němu v nevýhodě kvůli velkému horku. Ve snaze dohnat středeční zpoždění zaviněné deštěm totiž pořadatelé poslali hráče na kurt už brzy odpoledne. "Vedro mi vadilo více než jemu," řekl Moya.

Uznal ale kvality indického soupeře. "Hraje mnohem lépe, než nasvědčuje žebříček. Nebyl jsem překvapený, protože jsem ho před dvěma dny viděl hrát a věděl jsem, že je velmi rychlý a solidní od základní čáry." Devvarman poprvé v kariéře postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP, ale nehodlá se s tím spokojit. "Snad to nebude jenom čtvrtfinále," poznamenal.

BRISBANE
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Verdasco (3-Šp.) - Serra (Fr.) 4:6, 6:0, 6:3.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Verdasco, Zverev (Šp./Něm.) - Damm, Lindstedt (4-ČR/Švéd.) 6:3, 6:3, Mathieu (Fr.) - Nišikori (Jap.) 6:3, 6:4.
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Azarenková (2-Běl.) - Šafářová (ČR) 7:6 (7:5), 6:4, Mauresmová (5-Fr.) - Ivanovičová (1-Srb.) 6:3, 6:2, Erraniová (It.) - Govorcovová (Běl.) 6:3, 6:3, Bartoliová (3-Fr.) - Garbinová (It.) 6:3, 6:3.
Semifinálové dvojice: Mauresmová - Bartoliová, Govorcovová - Azarenková.
AUCKLAND
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (1-Rus.) - Peerová (5-Izr.) 6:3, 6:1, Vesninová (Rus.) - Wozniacká (2-Dán.) 6:3, 0:6, 6:3, Keothavongová (Brit.) - Moritaová (Jap.) 6:0 skreč, Rezaiová (Fr.) - Gallovitsová (Rum.) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Dechyová, Santangelová (Fr./It.) - Gallovitsová, Hrdinová (Rum./ČR) 6:2, 6:4.
ČENNAÍ
Dvouhra - 2. kolo:
Karlovič (4-Chorv.) - I. Minář (ČR) 6:1, 6:4, Čilič (3-Chorv.) - Istomin (Uzb.) 6:0, 6:4, Granollers (8-Šp.) - Beck (Něm.) 6:4, 6:1, Schüttler (5-Něm.) - Greul (Něm.) 6:4, 6:2, Devvarman (Indie) - Moya (6-Šp.) 4:6, 7:5, 6:4, Tipsarevič (7-Srb.) - Sela (Izr.) 7:6 (7:3), 6:4, Phau (Něm.) - Cipolla (It.) 6:1, 6:2.
Čtyřhra - 1. kolo:
Phau, Schüttler (Něm.) - Dlouhý, Paes (2-ČR/Ind.) 4:6, 6:2, 10:7.
DAUHÁ
Dvouhra - čtvrtfinále:
Monfils (5-Fr.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:4, Roddick (4-USA) - Hanescu (Rum.) 6:3, 6:2, Federer (2-Švýc.) - Kohlschreiber (8-Něm.) 6:2, 7:6 (8:6), A. Murray (3-Brit.) - Stachovskij (Ukr.) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: