Hlavní obsah

Štěpánek vyhrál turnaj v Brisbane, získal svůj třetí titul na okruhu ATP

Tenista Radek Štěpánek vstoupil do nové sezóny třetím turnajovým titulem v kariéře. Ve finále v Brisbane v neděli porazil Španěla Fernanda Verdaska 3:6, 6:3 a 6:4. Třicetiletý český hráč dosud na okruhu ATP triumfoval v roce 2006 v Rotterdamu a předloni v Los Angeles.

Článek

Štěpánek v Brisbane znovu nedokázal získat první sadu, tentokrát ji prohrál 3:6. V té druhé ale Verdasca, jehož přítelkyní je srbská tenistka Ana Ivanovičová, zdolal stejným poměrem.

Španělský daviscupový hrdina Verdasco, třetí nasazený hráč australského turnaje na tvrdém povrchu a světová patnáctka, si přitom v závěrečném setu vypracoval pět brejkbolů, využít však dokázal jen jeden. Štěpánek zato proměnil obě šance na prolomení soupeřova podání, které se mu naskytly, a po dvou hodinách a 17 minutách hry se mohl radovat z vítězství.

Pětadvacetiletého madridského rodáka tak zdolal i v třetím vzájemném duelu. "Nesmírně mě potěšilo, jak jsem tenhle týden hrál. Pokaždé jsem bojoval až do posledního míče," řekl Štěpánek novinářům po finálovém duelu. "Povedlo se mi vyvést Verdaska z rytmu a rozběhat ho. Byla to součást taktiky a docela to fungovalo," dodal.

Je na správné cestě

Přitom stejně jako ve čtvrtfinále a v semifinále musel Štěpánek po prvním prohraném setu dotahovat ztrátu a navíc se vyrovnat i s nízkou úspěšností prvního servisu. Nakonec ale osmému nasazenému hráči prémie 77 200 dolarů (více než 1,5 miliónu korun) pro vítěze turnaje neunikla. Po proměněném mečbolu pak český tenista nadchl 5500 diváků ve vyprodaném hledišti svými tradičními prvky breakdance.

Nyní je jeho cílem dojít co nejdál na Australian Open a vrátit se do elitní světové desítky. Tam už byl v roce 2006, než ho přibrzdilo zranění. "Musel jsem tenkrát začít od nuly, ale teď se zase cítím fyzicky skvěle. A tenhle turnaj mi potvrdil, že jsem na správné cestě," dodal Štěpánek.

Čilič se radoval v Čennaí

Chorvatský tenista Marin Čilič vyhrál na úvod sezóny turnajový titul v indickém Čennaí, když ve finále porazil domácího Somdeva Devvarmana 6:4 a 7:6. Své překvapivé tažení už nedokázal 202. hráč světa korunovat prvenstvím, přesto si připsal největší úspěch kariéry.

Utkání mohlo být daleko dramatičtější, kdyby dokázal indický tenista proměnit více než jeden z deseti nabídnutých brejkbolů. Dvacetiletý Čilič vyhrál druhý turnaj kariéry, poprvé se radoval loni v New Havenu.

BRISBANE
Dvouhra - finále:
Štěpánek (8-ČR) - Verdasco (3-Šp.) 3:6, 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Gicquel, Tsonga (Fr.) - Verdasco, Zverev (Šp./Něm.) 6:4, 6:3.
ČENNAÍ
Dvouhra - finále:
Čilič (3-Chorv.) - Devvarman (Indie) 6:4, 7:6 (7:3).
Čtyřhra - finále:
R. Ram, Butorac (USA) - Scherrer, Wawrinka (Švýc.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata: