Hlavní obsah

Tenista Federer by chtěl hrát Australian Open až v únoru

MELBOURNE

Bývalá světová jednička Roger Federer se přidal k tenistům, kteří si přejí přesunutí Australian Open. Podle trojnásobného vítěze melbournského turnaje by se měl první grandslam sezóny přesunout z ledna na únor.

Článek

"Hodně se bavíme o tom jak tenis vylepšit a kalendář je jedním z hlavních bodů," řekl sedmadvacetiletý Federer agentuře AP. "Problém Australian Open by vyřešil pozdější začátek. Bylo by totiž dobré před ním odehrát pár turnajů na přípravu," uvedl. "Posunul bych ho proto o pár týdnů, abychom mohli v Austrálii nebo Středním východě hrát déle," dodal.

Hráči si už delší dobu stěžují, že po téměř dvouměsíční zimní přestávce nemají před Australian Open dost času na zápasovou přípravu, což spolu s velkým vedrem vede k častým zraněním. V kalendáři jsou pouze turnaje v Dauhá, Čennaí, Brisbane, Sydney, Aucklandu a exhibiční podniky.

Federer by proto přesunul turnaj v Dubaji z února na leden, po němž by vzápětí následoval turnaj v Dauhá, aby hráči měli víc možností na přípravu.

Proti tenistům však stojí organizátoři Australian Open, kteří první grandslam sezóny pořádají na konci letních prázdnin a díky tomu na turnaj zavítá během dvou týdnů přes 600 000 fanoušků. Termín navíc nekoliduje se začátkem sezóny australského fotbalu.

Reklama