Hlavní obsah

Berdych přidal útok a těší se na další kolo

Jako první z českých tenistů zasáhl do letošního Australian Open a po bezproblémové výhře nad Američanem Gineprim se záhy Tomáš Berdych postaral o premiérový český postup do 2. kola v rozpáleném Melbourne, kde teploty v úvodní den turnaje šplhaly téměř ke čtyřicítce.

Článek

Po jediné výhře z dosavadních tří letošních zápasů v Brisbane a Sydney přišel asi úspěch v nejlepší možný čas?

Jsem velmi rád, že začátek úvodního grandslamového turnaje sezóny se mi povedl, poměrně spokojen navíc mohu být i s výkonem. Na kurtu jsem se v náročném vedru nemusel zdržet zbytečně dlouho, pár věcí v mojí hře se samozřejmě ještě dá vylepšit, ale celkově se mi vstup do letošního Australian Open povedl a těším se na příští zápas.

Američan Ginepri byl tedy pro první kolo dobrý los?

Už před zápasem jsem říkal, že mám soupeře celkem přečteného, takže mě ničím nepřekvapil, jeho styl hry může být pro někoho jiného nepříjemný, ale mě prostě sedí a porazil jsem ho i ve třetím vzájemném zápase. Drobné komplikace přišly jen ve druhém setu, kdy jsem neudržel vedení 4:1 a umožnil Gineprimu vyrovnat, ale v závěru druhé sady jsem si opět pomohl úspěšným servisem a dotáhl to přece jen do vítězného konce.

Změnila se nějak vaše hra pod novým koučem Tomášem Krupou?

Díky spolupráci s novým trenérem se snažím oproti dřívějšku hrát o něco více ofenzivněji, k tradiční hře od základní čáry se proto pokouším stále častěji útočit a dnes jsem díky tomu i několik fiftýnů získal. Není to nic nepřirozeného, že bych si najednou uvědomil - teď bych měl zaútočit, ale naopak tento nový prvek do své hry postupně automaticky zabudovávám a průběžně si jej zažívám.

Ani letos nechybí v hledišti "Berdych Army", těší vás to?

Partička místních fanoušků, která si říká Berdychova armáda, se oproti loňsku zase o něco málo rozrostla, je to určitě moc příjemné a pomůže to. Podobné kotle tady většinou mívají jen Švédové nebo Australané a je velmi potěšující, když tady Čechovi neúnavně fandí skupinka domácích Australanů!

Ve druhém kole čeká Argentinec Dabul, znáte svého soupeře?

Je to skoro můj vrstevník a dobře ho znám ještě z juniorů, kde patřil k nejlepším světovým hráčům. Dlouho jsem ho sice hrát neviděl a mohl od té doby změnit styl, spíš ale počítám že to stále bude typická antuková hra s liftovaným forhendem, nepříliš tvrdým servisem a zřejmě plno dlouhých výměn, neboť nedá jediný balón zadarmo.

Reklama