Hlavní obsah

Berdych cítí, že má proti Federerovi šanci na úspěch

MELBOURNE

Český tenista Tomáš Berdych věří, že má na to, aby v osmifinále Australian Open úspěšně zvládl souboj s bývalou světovou jedničkou Rogerem Federerem. Soudí tak na základě dosavadních osmi vzájemných zápasů s favorizovaným Švýcarem. Dokázal ho sice porazit jen jedinkrát a prohrál s ním mimo jiné i loňské osmifinále prvního grandslamu sezóny, přesto cítí šanci na úspěch.

Článek

"Je to stejné jako loni. Tehdy jsem sice prohrál, ale měl jsem proti němu nějaké šance. I Federer dokáže znervóznět a pak se může dít cokoli," uvedl Berdych v rozhovoru pro Český rozhlas po pátečním melbournském vítězství nad jiným Švýcarem Stanislasem Warinkou.

Pomoci Berdychovi by mělo i to, že půjde o zápas, v němž nemá proti Federerovi co ztratit. "Ta myšlenka, že proti němu nemám co ztratit, tam je. Je to určitě jiné než zápasy, o kterých člověk ví, že je musí vyhrát. To se pak hraje úplně jinak. Rád bych tuhle moji malou výhodu využil a třeba se povede vyhrát," dodal.

Berdych litoval ztráty setu

Berdych si svoji třetí osmifinálovou účast na Australian Open za sebou vybojoval po výhře 4:6, 6:1, 6:3 a 6:4 nad Wawrinkou. Po zápase litoval, že poprvé na turnaji ztratil set. "Škoda té první sady, kde jsem s ním neudržel krok, přestože jsem k tomu měl šance. Pak by to třeba bylo ve třech setech a ušetřil bych nějaké síly," řekl.

V cestě k vítězství podle něj bylo klíčové, že nevypadl z tempa, poté co se ve třetím setu nechal před jeho podáním Wawrinka ošetřit. "Bylo důležité, že jsem hned udržel podání, což po pauze není vždy jednoduché. Proto většinou hráč nevolá lékaře, pokud se mu daří. Těžko by ho Wawrinka zavolal, pokud by vedl 4:1," dodal Berdych.

Reklama