Hlavní obsah

Jednička Jankovičová již na Australian Open dohrála

MELBOURNE

Světová jednička Jelena Jankovičová vypadla překvapivě už v osmifinále Australian Open. Srbská tenistka v neděli v Melbourne nestačila na Francouzku Marion Bartoliovou, které podlehla 1:6 a 4:6.

Článek

Bartoliová se vezla na vítězné vlně po úspěchu ve třetím kole, kdy vyřadila českou tenistku Lucii Šafářovou. "Hodně jsem si věřila, protože jsem v posledním zápase hrála opravdu dobře," řekla novinářům wimbledonská finalistka z roku 2007.

Srbská favoritka se potýkala především s nespolehlivým servisem. Čtyřiadvacetiletá Francouzka, která na Australian Open při předchozích sedmi startech nikdy nedošla dál než do druhého kola, toho využila a dostávala ji pod tlak vítěznými údery z obou stran. "Věděla jsem, že když budu mít den, tak mohu Jelenu porazit. Byla to jenom otázka provedení, zahrát správné údery ve správnou dobu a nedělat příliš mnoho chyb," uvedla Bartoliová.

Jankovičová v prvním setu uhrála při vlastním podání pouhých třináct míčů. Ve druhé sadě se finalistka loňského US Open zlepšila, ale na úspěch to nestačilo a sen o prvním grandslamovém vítězství v kariéře se jí v Melbourne nesplní. "Je to pochopitelně zklamání, každý nerad prohrává. Dneska to byl pro mě těžký den. Nechala jsem svou soupeřku, aby mě přehrála a hrála si svou hru," komentovala utkání Jankovičová.

Safinová těžkou situaci zvládla a jde dál

Uznala, že Bartoliová byla v neděli lepší. "Šla si pro své údery a trefovala všechno, co mohla. Věděla, že právě to musí pro vítězství udělat, a byl to dneska její den," poznamenala třiadvacetiletá Srbka.

Na pokraji vyřazení se ocitla i třetí nasazená Dinara Safinová z Ruska. V rozhodujícím třetím setu zápasu s Francouzkou Alize Cornetovou prohrávala už 2:5 a dvakrát čelila podání soupeřky na vítězství v zápase. Při tom druhém si Cornetová vypracovala dva mečboly, ale ruská tenistka za kritického stavu zpřesnila hru a oba odvrátila. Nakonec vyhrála třetí set 7:5 a postoupila do čtvrtfinále, v němž se utká s domácí hrdinkou Jelenou Dokičovou.

Někdejší čtvrtá hráčka světa se na grandslamu objevila po třech letech a v Melbourne jako majitelka divoké karty postoupila už mezi posledních osm. Ve vyrovnaném osmifinále udolala 7:5, 5:7 a 8:6 Rusku Alisu Klejbanovovou.

Prvním čtvrtfinalistou mužské dvouhry se stal Argentinec Del Potro, který si poradil s Chorvatem Čiličem. Nasazená osmička sice ztratila první set, následující tři ovšem vyhrála a jde dál. Jeho soupeřem v boji o semifinále bude Roger Federer, přemožitel Tomáše Berdycha.

Do čtvrtfinále se dostal i obhájce titulu Novak Djokovič ze Srbska, který porazil 6:1, 7:6, 6:7 a 6:2 finalistu z roku 2006 Marcose Baghdatise z Kypru. Početné skupiny fanoušků obou tenistů vytvořily během zápasu z centrálního dvorce takřka fotbalový kotel a vydržely fandit až do půl třetí ráno tamního času, kdy zápas skončil.

Australian Open (dotace 15,7 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Del Potro (8-Arg.) - Čilič (19-Chorv.) 5:7, 6:4, 6:4, 6:2, Roddick (7-USA) - Robredo (21-Šp.) 7:5, 6:1, 6:3, Djokovič (3-Srb.) - Baghdatis (Kypr) 6:1, 7:6 (7:1), 6:7 (5:7), 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Bartoliová (16-Fr.) - Jankovičová (1-Srb.) 6:1, 6:4, Safinová (3-Rus.) - Cornetová (15-Fr.) 6:2, 2:6, 7:5, Zvonarevová (7-Rus.) - Petrovová (10-Rus.) 7:5, 6:4, Dokičová (Austr.) - Klejbanovová (29-Rus.) 7:5, 5:7, 8:6.

Reklama