Hlavní obsah

Berdych vedl na AO nad Federerem už 2:0 na sety, nakonec ale padl

MELBOURNE

Tomáš Berdych si na tenisovém Australian Open stejně jako loni čtvrtfinále nezahraje. Osmifinálovou bitvu se Švýcarem Rogerem Federerem měl sice výborně rozehranou, vedl už 2:0 na sety, rodák z Basileje se ale dokázal zvednout a utkání otočil. Berdych tak i přes vynikající výkon prohrál s bývalou světovou jedničkou už osmý zápas v řadě, z výhry se radoval jen při prvním vzájemném měření sil na OH v Aténách v roce 2004.

Článek

Berdych vstoupil do utkání parádně, hned v prvním gamu si vytvořil tři brejkboly, z nichž druhý proměnil. Za stavu 3:1 pro českého tenistu Federer znovu přišel o svůj servis a přestože jej do konce první sady jednou ztratil i Berydch, bývalá světová jednička prohrála 4:6. Svěřenec Tomáše Krupy vyrobil v úvodním setu jen tři nevynucené chyby!

Do druhého dějství sice Berdych nevstoupil šťastně, když si za stavu 0:1 hned prohrál servis, v následující hře si ale ztracené podání získal zpátky. Oba tenisté si potom dokázali svá podání držet, rozhodnout proto musela až zkrácená hra. V ní si nasazená dvacítka vytvořila dva setboly a využitím toho prvního se ujala vedení 2:0 na sety.

Třetí mečbol už neodvrátil

Začátek třetího setu měl podobný průběh jako ten předchozí, oba tenisté hned na úvod ztratili své podání. Klíčový moment přišel v sedmé hře za stavu 3:3 při servisu Berdycha. Nejvýše postavený Čech v žebříčku měl několik možností k ukončení hry, to se mu ale nepovedlo. Federer naopak jeden ze svých brejků využil a vyhrál 6:4.

I ve čtvrté sadě Berdych prohrál hned své první podání a basilejský rodák po výhře 6:4 srovnal stav setů na 2:2. Světová dvojka se dostala do pohody, vrátila se jí jistota a na kurtu Roda Lavera působila jistěji. To se projevilo i v rozhodujícím setu, kdy Federer dvakrát po sobě sebral Berdychovi servis a dostal se do trháku 4:0.

Za stavu 2:5 sice Berdych ještě dokázal odvrátit dva mečboly, na ten třetí už byl ovšem krátký. Federer ukončil zápas jubilejním dvacátým esem a stejně jako loni vystavil na prvním grandslamu Berdychovi stopku v osmifinále.

Negativní bilance prodloužena

Rodák z Valašského Meziříčí nedělní prohrou prodloužil  vysoce negativní bilanci s bývalou světovou jedničkou. Ve vůbec prvním střetnutí sice Berdych v roce 2004 na Olympijských hrách v Aténách senzačně zvítězil, v následujících osmi případech (včetně tothoto duelu) ovšem pokaždé vyšel naprázdno.

Švýcarský elegán tak dál živí naději na vyrovnání rekordu Petea Samprase v počtu získaných trofejích na grandslamech. Americká legenda jich za svou kariéru vyhrála celkem čtrnáct, Federer je o jeden úspěšný zářez zpět. V boji o semifinále narazí „Fedex“ na Argentince Juana Martina Del Potra, který si ve čtyřech setech poradil s Chorvatem Čiličem.

Český tenis po Berdychově vyřazení již na letošním Australian Open žádného zástupce ve dvouhrách nemá.

Češi na Australian Open:
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Berdych (20-ČR) 4:6, 6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:2.
Ženy:
Čtyřhra - 3. kolo:
Dechyová, Santangelová (Fr./It.) - Peschkeová, Raymondová (3-ČR/USA) 7:5, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Letcherová (Austr.) - Kubičíková (ČR) 6:3, 6:3, Luknárová (SR) - Borecká (ČR) 6:4, 7:6 (7:3).

Reklama