Hlavní obsah

Neskutečné, říkal po prohře Murray o podání Verdaska

MELBOURNE/PRAHA

Tenisovými odborníky i některými sázkovými kancelářemi měl být černým koněm Australian Open, který z pozice čtvrtého nasazeného hráče turnaje zaútočí na vítězství. A jak by ne! Předcházely ho skvělé výsledky a až do čtvrtého kola Andy Murray neztratil v Melbourne ani jediný set. Přesto jej dokázal Fernando Verdasco vyřadit.

Článek

Málokdo si dovedl před začátkem Australian Open představit, že by trofej pro vítěze úvodního grandslamového turnaje sezóny zdvihal někdo jiný než světová jednička Rafael Nadal, hrající tenisová legenda Roger Federer, dravý Srb Novak Djokovič či objev loňské sezóny Andy Murray.

Sítem čtvrtého kola málem neprošel Federer, který musel obracet vývoj zápasu s Tomášem Berdychem. Zapotil se také Djokovič, jenž musel hrát s Marcosem Baghdatisem dva tie-breaky. Neprošel nakonec jen Murray, který v pětisetové bitvě podlehl přemožiteli Radka Štěpánka ze třetího kola Fernandu Vedraskovi.

Španěl přitom všech pět předcházejících vzájemných zápasů prohrál a v pondělí byl na pokraji vyřazení, když prohrával 1:2 na sety. Poté se ale vzepjal a skvělým výkonem zápas otočil.

Verdaskův první servis ve 4. setu dosáhl 93% úspěšnosti

„Někdy musíte říct, že byl soupeř prostě příliš dobrý,“ prohlásil po utkání mladý Skot a pokračoval: „On hrál lépe než já“. Za hlavní důvod zvratu zápasu považoval Murray skvělý servis svého soupeře, jímž se zejména ve čtvrtém setu Verdasco prezentoval. Právě ve čtvrtém dějství měl španělský daviscupový reprezentant úspěšnost prvního podání plných 93%.

„Zasloužil si vyhrát,“ pokračoval ve chvále po zápase Murray, jehož trápilo mírné onemocnění. „Ve čtvrtém a pátém setu podával až neskutečně. Já jsem měl šanci vrátit se do hry o čtvrtý i o pátý set, ale Verdasco servíroval naprosto skvěle. Bez přestání si držel úžasné podání,“ skládal poklonu za poklonou svému úspěšnějšímu soupeři Murray, který na svůj premiérový titul na grandslamových turnajích stále čeká.

„Chci vyhrát každý zápas, ale z prohry se rozhodně nesesypu. V přestávce mezi sezónami jsem velmi tvrdě pracoval. Jsem sice velice zklamaný, ale pokusím se z toho poučit,“ řekl na závěr čtvrtý nasazený.

Reklama