Hlavní obsah

Verdaska nezastavil ani Tsonga, v semifinále čeká Nadal

Tažení španělského tenisty Fernanda Verdaska letošním Australian Open pokračuje. Čtrnáctý nasazený ve středečním čtvrtfinále přehrál turnajovou pětku Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie a v semifinále jej čeká turnajová jednička Rafael Nadal. Kompletní jsou také semifinálové dvojice v ženské dvouhře. Třetí ruskou hráčkou v boji o finále je Jelena Dementěvová, Světlana Kuzněcovová nadějně rozehraný zápas se Serenou Williamsovou nezvládla a z postupu se radovala americká tenistka.

Článek

Verdasco působil ve středečním duelu mnohem trpělivějším dojmem než Tsonga, který hodně kazil a nahrával tak svému soupeři. Francouzský tenista, který loni v Melbourne prošel až do finále, se zlepšenou statistikou nevynucených chyb mohl pochlubit jen ve druhé sadě, kterou získal v poměru 6:3. V dalších dvou setech dominoval levoruký Španěl, který se mohl stoprocentně spolehnout na brejky: ze čtyř využil všechny.

"Vyčistil jsem si hlavu a výsledky jsou tady, tohle je vrchol posledních týdnů," těšilo Verdaska, jehož dalším soupeřem bude podle předpokladů nejlepší hráč světa Rafael Nadal. "Zahrát si finále grandslamu je samozřejmě velký cíl, ať už v Austrálii, nebo kdekoliv jinde," odmítl spekulovat o vyhlídkách před semifinále.

Simon Nadala pouze potrápil 

Nadal ani ve čtvrtfinálovém utkání s turnajovou šestkou Gillesem Simonem z Francie neztratil set, v dosavadním průběhu turnaje jej ale ještě žádný soupeř tak nepotrápil. Úvod zápasu ještě patřil jednoznačně španělskému hráči. Simon sice dokázal vzít turnajové jedničce v průběhu první sady jedno podání, třikrát ale přišel o své a během 33 minut získal pouhé dvě hry.

V druhém setu ale Simon přidal na aktivitě a nutil soupeře víc do pohybu. V dramatické koncovce čtvrté hry získal Španělovo podání a za stavu 5:4 si při servisu soupeře vypracoval dokonce setbol, Nadal ale klíčový okamžik zvládl. Vzápětí zahrál čistou hru při podání Simona a další komplikace ve druhé sadě, která trvala bez dvou minut hodinu, nepřipustil.

Podobný scénář francouzský tenista napsal i ve třetím setu. Francouz v úvodu prohrával 1:3, pak ale získal tři gamy v řadě, v osmé hře ale nevyužil brejkbol. Nadal vyrovnal, vzápětí sám prolomil soupeřovo podání a při svém servisu dovedl zápas po téměř 2,5 hodinách do vítězného konce.

Hned dva semifinálové duely čekají v Melbourne českého tenistu Lukáše Dlouhého. Pětadvacetiletý písecký rodák vyřadil spolu s Indem Leandrem Paesem ve čtvrtfinále mužské čtyřhry italský pár Bolelli, Seppi a v boji o finále narazí na bratry Bryanovy. Ve smíšené čtyřhře pak Dlouhý po boku Ivety Benešové postoupil bez boje přes francouzsko-brazilský pár Cornetová, Melo a v semifinále jej čeká indické duo Mirzaová, Bhúpathí.

Dementěvová v horku překvapení nedovolila 

Středeční zápasy čtvrtfinále ženské dvouhry se odehrály za extrémního vedra - rtuť teploměru v Melbourne vyšplhala až ke čtyřiceti stupňům Celsia - čtvrtá nasazená Dementěvová ale i přes těžké podmínky nedovolila v utkání s Carlou Suarezovou-Navarrovou překvapení. Dvacetiletá Španělka, která se v hlavní soutěži na Australian Open představila poprvé v kariéře, sice dokázala vzdorovat své o sedm let starší soupeřce 95 minut, ruská hráčka nicméně diktovala vývoj zápasu od samého začátku a záhy vedla 4:0.

Cestu do semifinále Dementěvová brzdila především vlastními chybami, do statistik si ruská hráčka zapsala deset dvojchyb a 24 nevynucených chyb. Španělka měla deset šancí na brejk, ani jednu ale nevyužila. "Vzhledem k podmínkám to ale bylo velice těžké utkání. Skóre je sice poměrně jednoznačné, na kurtu jsme ale strávily hodinu a půl, což je opravdu dlouho. Byl to náš první vzájemný zápas a netušila jsem, co mohu očekávat. Carla ukázala, že disponuje velkým fyzickým fondem," ocenila svou čtvrtfinálovou soupeřku Dementěvová.

Williamsová spokojeností nezářila

Druhé středeční čtvrtfinále ženské dvouhry nabídlo zprvu ospalou podívanou s množstvím chyb na obou stranách. Lepší vstup do zápasu nakonec měla Kuzněcovová, která získala první sadu v poměru 7:5. V úvodu druhého setu pořadatelé rozhodli o zatažení střechy nad arénou Roda Lavera a ruská hráčka za stavu 5:4 podávala na vítězství, vlastními chybami se ale o postup do semifinále připravila. Williamsová zaváhání soupeřky stoprocentně využila, vyhrála druhý set 7:5 a v rozhodující sadě už zcela dominovala, když povolila soupeřce jen jednu hru.

Spokojeností ale trojnásobná šampiónka z Melbourne nezářila. "Jsem opravdu ráda, že jsem zápas zvládla. Nedařilo se mi a já si říkala 'Tak tohle není má nejlepší hra, dokonce se tomu ani zdaleka neblíží'. Mám ten pocit po celý turnaj a postup do semifinále je pro mě obrovským povzbuzením," prohlásila Williamsová.

V semifinále proti Dementěvové chce turnajová dvojka oplatit Rusce tři porážky v řadě, dobře ale ví, že ji nečeká lehký úkol. "Ohromně se herně zvedla, podle mě momentálně předvádí možná nejlepší tenis na okruhu. Budu se muset hodně snažit," předeslala americká tenistka před duelem o finále.

Australian Open 2009
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Verdasco (15-Šp.) - Tsonga (5-Fr.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:3, 6:2, Nadal (1-Šp.) - Simon (6-Fr.) 6:2, 7:5, 7:5.
Semifinálové dvojice: Roddick - Federer, Verdasco - Nadal.
Muži, čtyřhra - čtvrtfinále:
Dlouhý, Paes (4-ČR/Indie) - Bolelli, Seppi (It.) 6:1, 7:6 (7:5), B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Fish, Isner (USA) 7:5, 7:6 (8:6).
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (4-Rus.) - Suarezová-Navarrová (Šp.) 6:2, 6:2, S. Williamsová (2-USA) - Kuzněcovová (8-Rus.) 5:7, 7:5, 6:1.
Semifinálové dvojice: Safinová - Zvonarevová, S. Williamsová - Dementěvová.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Benešová, Dlouhý (ČR) - Cornetová, Melo (Fr./Braz.) bez boje, Medinaová, Robredo (7-Šp.) - Schnyderová, Moodie (Švýc./JAR) 5:7, 6:4, 12:10, Mirzaová, Bhúpathí (Indie) - Wozniaková, Nestor (Kan.) 3:6, 6:4, 10:5, Dechyová, Ram (Fr./Izr.) - Cibulková, Melzer (SR/Rak.) 7:5, 6:1.

Reklama