Hlavní obsah

Nadal: Finále by si zasloužil i Verdasco

MELBOURNE/PRAHA

Neuvěřitelnou pětisetovou bitvu předvedli v semifinále Australian Open Španělé Rafael Nadal a Fernando Verdasco. Po konečném míčku se nakonec radoval favorit - světová jednička Nadal. Časomíra v tu dobu ukazovala dobu, po kterou byli oba tenisté na kurtu. Pět hodin a čtrnáct minut. Tak dlouho ještě na kurtech Australian Open v celé její historii nikdo nebyl.

Článek

Díváci v Melbourne byli svědky hned tří tie-breaků. Po druhém z nich, po němž se dostal Nadal do vedení 2:1, chtěl slavnější z obou Španělů zaútočit a zápas rozhodnout. Snažil se využít rozpoložení i zjevné únavy překvapení turnaje Verdaska. „Myslím, že byl ve čtvrtém setu trochu unavený. Ale začal servírovat rychlostí 212, 215 km/h a vše mu tam padalo. Neměl jsem jedinou šanci mu prorazit servis. A v následujícím tie-breaku hrál neuvěřitelně,“ připomněl Nadal výhru Verdaska ve zkrácené hře čtvrtého setu. Čtrnáctý nasazený ji získal v poměru 7:1.

Přestože rodák z Mallorky nastupoval na kurt Roda Lavera s vědomím toho, že jeho daviscupový kolega má životní formu, Verdasco jej příjemně překvapil. „Podle mého názoru na tom byl po psychické stránce velmi dobře po celý zápas. Hrál tenis nejvyšší úrovně. Musel jsem mu pogratulovat za všechno, co na turnaji dokázal, za úžasný start do sezóny. Řekl jsem mu, že když bude pokračovat, může dokázat všechno, co bude chtít. I on by si zasloužil být ve finále,“ přiznal v rozhovoru po zápase. „Je to jeden ze zápasů, které si budeme dlouho pamatovat, že?“

Ve finále narazí Nadal opět na Rogera Federera. Švýcar si postup do finále vybojoval už ve čtvrtek, Španěl má přitom v nohách nejdelší zápas historie Australian Open. „Toto je jediný turnaj, v němž je systém nastaven takto. Ale já mám stále celý den na odpočinek. Je to sport,“ nehodlá se vymlouvat mladý Španěl na únavu. „Přesto by bylo férovější, kdybychom hráli ve stejný den,“ dodal nakonec.

„Proti Federerovi je to vždy speciální zápas. Já se ze sebe pokusím vymáčknout to nejlepší. Ale pravdou je, že po takovém zápase to bude trochu těžší. Přesto tady v Austrálii hraji finále grandslamového turnaje poprvé. No, naneštěstí je to pořád to samé dokola - hraju proti nejlepšímu,“ řekl Nadal před sedmým grandslamovým finále s Federerem.

Reklama