Hlavní obsah

Federer útočí ve finále AO tradičně proti Nadalovi na 14. grandslamový titul

Ondřej CupalSport.cz

Letošní ročník Australian Open vrcholí. V posledním zápase turnaje se aktuální světové jedničce Rafaelu Nadalovi ze Španělska postaví jeho předchůdce Švýcar Roger Federer. A právě na tenisového elegána je upřena největší pozornost. Pokud by se mu totiž podařilo získat čtvrtý titul z australského turnaje, vyrovná Samprasův rekordní zisk čtrnácti titulů z grandslamových turnajů. Nadal usiluje o první titul z Melbourne.

Článek

Zápas mezi dvěma velikány tenisu posledních let by měl být tím pravým vyvrcholením úvodního grandslamového turnaje sezóny. A diváci jsou namlsaní. Od obou tenistů. Nejdříve se předvedl ve 4. kole Federer, který prohrával s českým tenistou Tomášem Berdychem již 0:2 na sety, přesto dokázal zápas otočit a postoupit. Nadal zase nadchl své fanoušky v semifinále, v němž taktéž v pětisetové bitvě porazil svého krajana Fernanda Verdaska. Jednalo se o nejdelší zápas historie celého turnaje. Diváci proto očekávají obdobně zajímavý zápas, jaký oba nabídli při loňském Wimbledonu.

Mírným favoritem by přesto měl být Rafael Nadal. V loňské sezóně to byl totiž právě on, komu se podařilo nadvládu švýcarského fenoména narušit a vystřídat jej na pomyslném tenisovém trůnu. Navíc vyhrál všechny čtyři vzájemné zápasy uplynulé sezóny. I z historických čísel vychází jako favorit Nadal. Ze sedmi zápasů ve finále grandslamových turnajů uspěl pětkrát a v celkových vzájemných duelech získal dvakrát více výher (bilance 12:6). Španělovi nebude chybět ani motivace, Australian Open se mu ještě nikdy nepodařilo vyhrát.

To Federer si na trofej pro nejlepšího tenistu turnaje v Melbourne sáhl již třikrát, ani on však o motivaci mít nouzi nebude. Hlavním stimulem bude vědomí, že se v případě úspěchu zařadí po bok toho nejúspěšnějšího. Pokud vyhraje Australian Open, získá čtrnáctý granslamový titul v kariéře a vyrovná rekord legendárního Američana Peta Samprasa. A rozhodně to není nic nemožného. Po zmiňovaném zápase s Berdychem na kurtech kraluje a na internetových diskuzích se stále častěji můžeme dočíst slova o tom, že hraje svůj mistrovský tenis. Určitou výhodou by pro rodáka z Basileje mohla být skutečnost, že Nadal strávil v semifinále pět hodin a 14 minut. Navíc hrál o den později než jeho sok.

Finálový duel mezi světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a dvojkou Rogerem Federerem začal na kurtu Roda Lavera v Melbourne v 9:30 SEČ.

Reklama