Hlavní obsah

Nadal vyhrál po pětisetové bitvě poprvé v kariéře Australian Open

Španělský tenista Rafael Nadal získal poprvé v kariéře triumf na Australian Open, když ve finále porazil po pětisetové bitvě Švýcara Rogera Federera po setech 7:5, 3:6, 7:6, 3:6 a 6:2. Nadal se stal prvním Španělem, kterému se podařilo turnaj v Melbourne vyhrát a připsal si již šestý grandslamový titul v kariéře.

Článek

První set byl překvapivě plný brejkbolů. Zatímco Federerovi se podařilo prorazit podání svého soupeře dvakrát, Nadal využil dokonce tři brejkboly. Tím nejdůležitějším byl ten za stavu 5:5. Po skvěle provedeném dropshotu a autu Federera z forhendu si Španěl vypracoval dvě šance na proražení servisu Federera a hned první využil.

V průběhu druhého setu se zdálo, že Nadal utkání zcela opanuje. To když ve čtvrté hře odvrátil další brejkbol svého soupeře a v následné hře naopak po nevynucené chybě Federera proměnil i čtvrtý brejkbol ze čtyř. Federer se však vzchopil, když přidal na agresivitě svých úderů. Nejdříve po re-brejku vyrovnal na 3:3 a v osmé, nejdelší hře dosavadního průběhu zápasu, proměnil pátý brejkbol v gamu, když Nadalův bekhend skončil v síti.

Třetí set musel rozhodnout tie-break

Třetí sada byla první, v níž si oba tenisté uhlídali svá podání. V šestém gamu Nadal poprvé v zápase nevyužil brejkbol. Poté měl ve dvou hrách Federer dokonce šest možností k prolomení Španělova servisu, přesto neuspěl. Nadal neproměnil ani jeden brejkbol ve 12. hře, který zároveň znamenal setbol. V následujícím tie-breaku byl úspěšnější Nadal.

Podobně jako na začátku druhé sady, i v prvních hrách čtvrtého dějství se zdálo, že Nadal dovede zápas do jasného vítězství. Ve druhém gamu sice přišel o servis, vzápětí se rodákovi z Mallorky podařil re-brejk a v páté hře mohutně útočil na další skalp při Federerově servisu. Všech pět hrozeb prolomení vlastního podání však Švýcar dokázal odvrátit a vrátil se zpět do hry o čtvrtý set. Za stavu 3:2 ve svůj prospěch navíc dokázal využít jediný brejkbol, když Nadalův úder skončil v autu. Čtvrtý set získal Federer 6:3.

Rozhodujícím pro pátý set a i pro celý zápas byl nakonec čtvrtý game pátého setu. Federer při svém podání nejdřívě vedl 30:0, vzápětí však Nadal stav srovnal a po švýcarově autu z bekhendu si Španěl vybojoval první brejkbol. Ten se mu podařilo využít po další Federerově chybě z bekhendu, když skončil míček v síti. V osmé hře navíc Nadal zaútočil na Švýcarovo podání znovu a svůj třetí mečbol dokázal po autu Federera využít.

Nadal sklonil svému soupeři poklony

Při předávání trofejí přímo na kurtu jako první k mikrofonům přišel poražený finalista Roger Federer. Jeho dojetí mu však zabránilo hovořit příliš dlouho. "Díky za podporu, byli jste všichni výborní," vzkázal divákům. "Rafa hrál fantasticky, musím mu pogratulovat. Rád bych také poděkoval legendám," vzpomněl například na Roda Lavera, jenž oběma tenistům ceny předával.

Nadal ihned zareagoval, když svá první slova coby vítěze Australian Open věnoval Švýcarovi. "Musím se ti omluvit. Opravdu vím, jak se právě cítíš. Ale jsi jeden z nejlepších v historii a já vím, že na ten čtrnáctý titul jednou dosáhneš," připomněl Nadal skutečnost, že do vyrovnání rekordu Peta Samprase zbývá Federerovi získat jeden titul z grandslamových turnajů.

"Jsi jeden z nejlepších a pro mě je vždy obrovskou poctou hrát proti tobě. Přeji ti hodně štěstí do další části sezóny," dodal na adresu světové dvojky. "Děkuji všem za podporu. Dostat tuto trofej z rukou Roda Lavera je pro mě obrovskou poctou," dodal Španěl.

Australian Open, mužské finále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (2-Švýc.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:3), 3:6, 6:2.

Reklama

Související témata: