Hlavní obsah

Nadal je pro snížení počtu turnajů na tvrdých kurtech

Nejlepší tenista současnosti Rafael Nadal by si přál, aby v tenisovém kalendáři bylo méně turnajů na tvrdých kurtech. Podle nedělního vítěze Australian Open by to špičkové hráče ochránilo před zraněním.

Článek

Pokud se berou v úvahu i halové turnaje na koberci, tak se na tvrdých dvorcích hraje více než polovina tenisové sezóny. Dva měsíce jsou věnovány antuce a měsíc trávě. "Tvrdé kurty jsou pro tělo horší než tráva nebo antuka, ale pořád na tomto povrchu hrajeme nejvíce. Podle mého názoru by se to mělo změnit," řekl Nadal novinářům den poté, co poprvé vyhrál grandslamový turnaj na tvrdém povrchu.

Myslí si, že právě to mu dalo právo rozvržení turnajů otevřeně kritizovat. "Kdybych to řekl předtím, spousta lidí by si pomyslela, že to chci změnit jenom proto, že jsem antukář," řekl čtyřnásobný vítěz antukového Roland Garros.

Loni prožil životní sezónu, ale v jejím závěru mu došly síly. Dvaadvacetiletý tenista přijel unavený už na grandslamové US Open, z turnaje v Paříži musel odstoupit kvůli zranění kolena a pak přišel o Turnaj mistrů i o finále Davisova poháru.

"Na US Open to bylo těžké. Přijel jsem v dobré formě, vyhrál jsem olympiádu a v Torontu, byl jsem v semifinále v Cincinnati. Ale během turnaje jsem pocítil, že je prakticky nemožné, abych získal titul, protože jsem se cítil příliš unavený. Především v semifinále proti Andymu Murraymu jsem se nemohl pohybovat," vyprávěl Nadal.

Má obavy, nakolik se tenisová kariéra podepíše na jeho tělesné schránce. Už nyní se mluví o jeho problémech s koleny. "Až skončím, rád bych si zahrál fotbálek s kamarády. A rád bych dál hrál rekreačně tenis a dělal všechno, na co budu mít chuť. Ale jestli pořád budeme hrát takovou spoustu turnajů, tak bude možná těžké potom sportovat," uvažoval.

Reklama