Hlavní obsah

Pála oznámí výběr tenistek do dvouher na poslední chvíli

Kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála hodlá do poslední chvíle tajit, koho ve víkendovém zápase Světové skupiny I proti španělským tenistkám v Brně nasadí do dvouher. K dispozici má vítězku z Hobartu Petru Kvitovou, poraženou finalistku z téhož turnaje Ivetu Benešovou a Lucii Šafářovou, která se dostala do třetího kola Australian Open.

Článek

Rozhodnutí zveřejní až při pátečním losování. "Sestavu mám samozřejmě v hlavě, ale nerad bych odkrýval dopředu karty. Hráčkám oznámím nominaci ve čtvrtek večer. Otázkou bude, která hráčka bude španělskou dvojkou. Je ale naprosto jedno, kdo utkání začne," řekl Pála na středeční tiskové konferenci.

Na čtvrteční nominaci bude netrpělivě čekat Šafářová, která pochází z Brna a právě dnes slaví dvaadvacáté narozeniny. Loni ji o možnost nastoupit v domácím prostředí proti Slovensku připravilo na poslední chvíli obnovené zranění hýžďového svalu. Letos ji pro změnu na turnaji v Brisbane trápil natažený stehenní sval.

Šafářová: Záleží na volbě kapitána

Šafářová je podle aktuálního žebříčkového postavení v českém týmu trojkou za Benešovou a Kvitovou. "Zdravotně jsem už zcela v pořádku. V Melbourne jsem odehrála vyrovnaný zápas s Francouzkou Bartoliovou. Nominaci neřeším, záleží na volbě kapitána, komu dá přednost. Jsem v plné přípravě a pochopitelně bych se ráda domácímu publiku představila," řekla Šafářová, která připravila pro celý český tým na dnešní večer malou narozeninovou party v jedné z brněnských restaurací.

Jako poslední se k týmu připojila deblistka Květa Peschkeová, která stála v loňských zápasech v Brně se Slovenskem i v Izraeli u zisku vítězných třetích bodů. "Z Melbourne jsem letěla do Německa, kde jsem si ještě zvykala na časový posun a také se připravovala na utkání. Teprve v neděli večer jsem dorazila do Prahy. Chtěla jsem ještě jeden den zůstat s rodiči, které jsem neviděla tři měsíce," komentovala své zpoždění třiatřicetiletá tenistka.

Po prvních trénincích je spokojena s podmínkami v Brně. "Ráda hraji v hale na rychlém povrchu. Považuji za výhodu, že jsem opět v hale. Po příletu z Austrálie jsem se už aklimatizovala. Obě španělské hráčky, které by měly nastoupit ve čtyřhře, znám. Takže vím, co od nich mohu očekávat," řekla Peschkeová. Hostující tým by měly ve čtyřhře reprezentovat María José Martínezová a Nuria Llagosteraová, které se pohybují na hranici druhé desítky deblového žebříčku.

Pála: Až jsem se lekl, jak ostře holky začaly

Průběh přípravy se líbí i Pálovi. "Holky začaly přípravu v ostrém tempu. Až jsem se toho lekl. Povrch nám vyhovuje. Nyní už musíme jejich iniciativu brzdit, aby jim vydržela forma až na víkend. Benešová přiletěla z Austrálie pozdě, takže může být jeden den unavenější. Potřebuje se dostat do stejného tempa jako ostatní," řekl kapitán.

Rychlý povrch by měl být pro český tým výhodou. "Když jsme hráli před půldruhým rokem baráž ve Španělsku na antuce, tak měly soupeřky silnější tým. Ovšem například letos v Austrálii hrála jednička španělského týmu (Suárezová) na tvrdém povrchu velmi dobře. Prostě už nejsou pouze antukářky. Ale věřím, že povrch bude naší výhodou a soupeřky se s ním tak dobře nevyrovnají."

Španělský tým dorazil do Brna až dnes v poledne. Ve výpravě chybí současná španělská jednička Anabel Medinaové, jejíž absenci ohlásil kapitán Miguel Margets už minulý týden. Jedničkou týmu bude čtvrtfinalistka Australian Open Carla Suárezová.

Reklama