Hlavní obsah

Rusky začnou cestu za obhajobou Fed Cupu bez Safinové

PRAHA

Ruské tenistky zahájí cestu za obhajobou triumfu ve Fed Cupu domácím zápasem s Čínou. V moskevském utkání 1. kola Světové skupiny I jim sice chybí finalistka Australian Open Dinara Safinová, ale v týmu jsou hráčky první světové desítky Jelena Dementěvová a Světlana Kuzněcovová. Společně s Annou Čakvetadzeovou a debutantkou Alisou Klejbanovovou budou domácí tenistky velkými favoritkami proti týmu, jehož jedničkou je dvacátá hráčka světa Čeng Ťie.

Článek

Rusky jsou suverénkami ženské týmové soutěže posledních let, od roku 2004 ji nevyhrály jen jednou. "Jsou tam dobré týmy, ale naše hráčky vždycky souhlasí s tím, že budou hrát, proto jsme první," řekla čtvrtfinalistka Australian Open Kuzněcovová. Sama se na fedcupové víkendy těší. "Pro mě je to nejlepší soutěž, protože ráda hraji za tým, je to spousta zábavy. Jinak je v tenise člověk vždycky jen sám za sebe," uvedla.

Mezi favoritky letošního ročníku by měly patřit Američanky, které se však v prvním kole musejí obejít bez hvězdného dua sester Sereny a Venus Williamsových. Nehrající kapitánka Mary-Joe Fernandezová půjde při své premiéře na lavičce do domácího zápasu proti Argentině se čtyřiatřicetiletou Jill Craybasovou v roli týmové jedničky. Vedle této hráčky má do dvouher k dispozici ještě Melanii Oudinovou a Julii Dittyovou, které nejsou ani v první stovce žebříčku WTA.

Argentinky do boje povede čtyřiačtyřicátá hráčka světa Gisela Dulková, ale ani jihoamerický celek nemá další hráčku do dvouher z první stovky žebříčku. Týmovou dvojkou je Betina Jozamiová, která je v pořadí WTA až na 134. místě. Na vítěze tohoto zápasu, který se bude hrát na tvrdém povrchu ve městě Surprise, v případě úspěchu v duelu se Španělském narazí v dubnovém semifinále české tenistky.

V posledním víkendovém zápase Světové skupiny I se utkají Francouzky na domácí půdě s vítězkami týmové soutěže z roku 2006 Italkami. Domácí celek by měly v Orleansu táhnout ve dvouhrách bývalá světová jednička Amélie Mauresmová a čtrnáctá hráčka světa Alize Cornetová. Italky se budou opírat o Francesku Schiavoneovou a Flavii Pennettaovou.

Oba týmy na sebe v soutěži narážejí často, za posledních šest let je to už jejich čtvrtý vzájemný zápas. Domácí družstvo vedené novým kapitánem Nicolasem Escudem má tenistkám z Apeninského poloostrova co oplácet. Poslední dva zápasy v letech 2006 a 2007 Francouzky prohrály.

Reklama

Související témata: