Hlavní obsah

Ruské tenistky si v semifinále Fed Cupu zahrají s Itálií

MOSKVA

Ruské tenistky postoupily do semifinále Fed Cupu. Obhájkyně titulu porazily v Moskvě Čínu 5:0. V semifinále ruský tým čeká repríza předloňského finále s Itálií, která vyřadila Francii. O postupu Ruska rozhodla Anna Čakvetadzeová, která porazila Číňanku Jen C' 6:1 a 6:2. Alisa Klejbanovová pak při své premiéře ve Fed Cupu zdolala Sun Tchien-tchien dvakrát 6:1.

Článek

Ve čtyřhře završily hladké vítězství domácích hráček Jelena Dementěvová a Světlana Kuzněcovová, když porazily Jen C' a Sun Tchien-tchien 1:6, 6:4, 6:4.

Ani po čtvrté dvouhře utkání mezi USA a Argentinou neznají svého semifinálového soupeře české tenistky. Stav zápasu ve městě Surprise v Arizoně je 2:2 a o postupujících rozhodne závěrečná čtyřhra.

Devatenáctá hráčka světa Čakvetadzeová původně neměla nastoupit. Nehrající kapitán Šamil Tarpiščev ji ale do třetí dvouhry nakonec postavil místo Dementěvové. Jednadvacetiletá Ruska získala v prvním setu čtyři gamy za sebou, v druhém se pak dostala do vedení 3:0 a zápas bez potíží dotáhla do vítězného konce. Ve Fed Cupu si tak Čakvetadzeová vylepšila bilanci na sedm výher a dvě porážky.

Rusky vedly po prvním dnu 2:0, když své zápasy vyhrály Dementěvová i Kuzněcovová. "Byla jsem docela nervózní, protože jsem nechtěla spoluhráčkám zkazit jejich sobotní úspěchy," citovala Čakvetadzeovou agentura Reuters.

Číňanky do Moskvy přijely jen s triem tenistek, kvůli zraněním totiž nemohly nastoupit jejich dvě nejlepší hráčky Čeng Ťie a Li Na.

Italky nedaly šanci Francouzkám

Také Italky si zajistily postup už po třech zápasech. Po sobotních dvouhrách vedly na francouzské půdě v Orléans 2:0 a rozhodující třetí vítězství přidala Pennettaová, jež porazila Alizé Cornetovou dvakrát 6:2.

Itálie nakonec domácím nedovolila ani jedno vítězství, vyhrála 5:0 a zahraje si semifinále Fed Cupu potřetí za poslední čtyři roky. Sara Erraniová si poradila s Amélií Mauresmovou 6:3, 6:4, v závěrečné čtyřhře pak spolu s Robertou Vinciovou zdolaly dvakrát 6:4 Séverine Brémondovou a Nathalii Dechyovou.

Pennettaové před zápasem hrozilo, že k utkání s Cornetovou nebude moci nastoupit, protože francouzský tým podal protest proti Italčině chování při sobotní výhře nad Mauresmovou, během níž ukázala rozhodčímu zdvižený prostředníček. Rodačka z Brindisi nakonec dostala pokutu 2000 dolarů, přestože Francouzi požadovali tenistčinu diskvalifikaci a kontumaci zápasu v jejich prospěch.

První kolo Světové skupiny I tenisového Fed Cupu:
Moskva: Rusko - Čína 5:0
Čakvetadzeová - Jen C' 6:1, 6:2, Klejbanovová - Sun Tchien-tchien 6:1, 6:1, Dementěvová, Kuzněcovová - Jen C', Sun Tchien-tchien 1:6, 6:4, 6:4.
Orléans: Francie - Itálie 0:5
Cornetová - Pennettaová 2:6, 2:6, Mauresmová - Erraniová 3:6, 4:6, Brémondová, Dechyová - Erraniová, Vinciová 4:6, 4:6.
Surprise: USA - Argentina 2:2 po čtvrté dvouhře
Craybasová - Dulková 1:6, 3:6, Oudinová - Jozamiová 2:6, 6:1, 6:2.

Reklama