Hlavní obsah

České tenistky jsou v semifinále Fed Cupu, Kvitová vyhrála i podruhé

České tenistky postoupily po devíti letech do semifinále Fed Cupu, když jim k tomu v Brně stačily čtyři zápasy v 1. kole Světové skupiny I proti Španělsku. Nedělní dvouhry vyhrály jak Lucie Šafářová, tak po sobotě přidala druhé vítězství i Petra Kvitová, která zdolala Llagosteraovou 6:4 a 7:5. Soupeřkou Češek v semifinále buodu vítězky zápasu mezi USA a Argentinou.

Článek

Šafářová dostala podle předpokladů přednost před Ivetou Benešovou, která v sobotu prohrála zápas s Llagosteraovou. Brněnská rodačka získala hned první game při podání soupeřky, ale výhodu brejku vzápětí ztratila. Čtvrtfinalistka Australian Open Suárezová v úvodu na kurtu působila o poznání lépe než v sobotu, dařilo se jí déle držet míč v tvrdých výměnách od základní čáry. V třetím gamu však udělala tři dvojchyby a prakticky darovala české tenistce další brejk.

Šafářová podávala lépe než její soupeřka, naopak na returnu se snažila útočit. Díky tomu po dalším brejku odskočila v prvním setu už na 5:2 a šla podávat. První šanci na ukončení úvodní sady nevyužila, když od stavu 30:30 zkazila smeč a pak byla prohozena na síti, ale v desátém gamu už druhou příležitost při svém podání nepromarnila.

Hned v první hře druhé sady sebrala soupeřce znovu servis, jenže podobně jako v úvodu zápasu brejk nepotvrdila. Za stavu 2:2 odvrátila Španělka tři brejkboly a dostala se do vedení, ale nakonec to byl poslední game, který v zápase získala.

Česká tenistka hrála aktivně, předvedla dvě čisté hry za sebou a dostala se do vedení 4:3 s brejkem v zádech. Za stavu 5:3 znovu zaútočila při podání soupeřky, a i když první dva mečboly kvůli zkaženým returnům ještě neproměnila, třetí nabídnutou šanci už vítězným bekhendem zužitkovala.

Kvitová uspěla i podruhé

Kvitová v úvodu zápasu působila nervózně a příliš ji neposlouchal servis. Navzdory tomu dokázala v druhém gamu odvrátit dva brejkboly a držela se soupeřkou krok. Drobná Španělka v prvních gamech podávala stejně kvalitně jako v závěru sobotního duelu s Ivetou Benešovou, ale v sedmé hře se její série na vlastním servisu zadrhla.

Osmnáctiletá Češka se rozehrála k výbornému výkonu a začaly jí vycházet tvrdé údery, na které Llagosteraová nenašla zbraň. Španělka při svém podání neuhrála ani fiftýn, díky čemuž Kvitová odskočila na 5:3. Za stavu 5:4 pak vítězka turnaje v Hobartu podávala na zisk úvodní sady a hned první setbol proměnila esem.

Ve čtvrtém gamu druhé sady zvládla Kvitová ošemetnou situaci, když výborným prvním servisem odvrátila dva brejkboly. V sedmé hře se jí pak podařilo prolomit soupeřčino podání a následně se dostala do vedení 5:3. Za stavu 5:4 podávala na vítězství v zápase, v klíčových chvílích se zkoušela vydat k síti, ale Llagosteraová začala více riskovat a dvakrát ji prohodila.

Přineslo jí to vyrovnání na 5:5, jenže pak čistou hrou znovu ztratila servis a Kvitová měla druhou šanci podávat na postup Češek mezi nejlepší čtyři týmy světa. Kvitová znovu čelila brejkbolu, ale vítězným forhendem ho odvrátila. Vzápětí si výborným podáním vypracovala první mečbol a hned ho proměnila, když Llagosteraová poslala return do sítě.

Výhra i ve čtyřhře

Konečnou podobu výsledku dal ve čtyřhře pár Iveta Benešová, Květa Peschkeová, který porazil 6:4 a 6:2 hostující dvojici Lourdes Domínguezová, Maria-José Martínezová.

Benešová s Peschkeovou vstoupily za rozhodnutého stavu do zápasu ve velkém stylu a rychle vedly 4:1. Španělky pak v úvodní sadě srovnaly krok, ale ve vyrovnané desáté hře proměnily české tenistky druhý setbol při jejich podání.

V druhé sadě se Domínguezová s Martínezovou držely do stavu 2:2. Pak Benešová s Peschkeovou díky brejku odskočily na 4:2 a cestu za vítězstvím si už nenechaly zkomplikovat. Po potvrzení brejku ukončily zápas při podání hráček z Pyrenejského poloostrova, když Peschkeová proměnila mečbol přesným volejem.

První kolo Světové skupiny I tenisového Fed Cupu:
Brno: ČR - Španělsko 4:1
Šafářová - Suárezová 6:4, 6:3, Kvitová - Llagosteraová 6:4, 7:5, Šafářová - Suárezová 6:4, 6:3, Kvitová - Llagosteraová 6:4, 7:5, Benešová, Peschkeová - Domínguezová, Martínezová 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: