Hlavní obsah

Štěpánek porazil Roddicka a po roce si v San Jose zahraje o titul

SAN JOSE

Český tenista Radek Štěpánek bude stejně jako v loňském roce bojovat o turnajový titul v San Jose. V sobotním semifinále zdolal nasazenou jedničku a obhájce Andyho Roddicka po setech 3:6, 7:6 a 6:4. Jeho finálovým soupeřem bude další Američan Mardy Fish. Štěpánek si navíc zahraje po boku Tommyho Haase i o titul ve čtyřhře.

Článek

Třicetiletý rodák z Karviné dosud s bývalou světovou jedničkou Roddickem prohrál všechna čtyři předchozí utkání a podle stejného scénáře se vyvíjelo i to sobotní. V prvním setu nasázel Američan deset es a vyhrál 6:3. Poté se ale karta začala obracet, když Štěpánek zpřesnil hru a nepustil soupeře do žádné šance při vlastním servisu. "Snažil jsem se hlavně změnit rytmus," uvedl český daviscupový reprezentant. Vyrovnanou sadu pak pro sebe rozhodl v tie-breaku.

V rozhodujícím setu sice Štěpánkovi nevycházel první servis, dokázal ale odvrátit všech šest brejkbolů a jediným získaným servisem soupeře oplatil Roddickovi loňskou porážku z finále tohoto turnaje. "Samozřejmě je to skvělé. Má tu výbornou bilanci a aspoň jsem mu trochu oplatil ten loňský rok," připomněl Štěpánek.

Roddick s přibývajícím časem dával najevo svou nespokojenost s výkonem a třikrát dokonce praštil raketou o zem. "Byl jsem naštvaný, protože jsem nebyl schopný zakončit výměnu. Ale on hrál dobře. Posílal míče tam, kam by měly jít, byl psychicky silný. To já se prostě neudržel. Určitě je potřeba na tom příští týden zapracovat," zlobil se na sebe americký tenista.

S Fishem má pozitivní bilanci

S finálovým soupeřem Fishem má navíc pozitivní bilanci, v obou předchozích duelech ho porazil bez ztráty setu. V případě druhého letošního turnajového vítězství si na své konto připíše Štěpánek 93 900 dolarů.

Fish měl ve svém semifinále proti Jamesi Blakeovi usnadněnou úlohu, neboť měl třetí nasazený hráč velké problémy s kotníkem a nechal se několikrát ošetřovat. Na řadu servisů Fishe prakticky nereagoval a při dobíhání míčů značně trpěl. Nakonec prohrál hladce 3:6 a 2:6. "Netušil jsem, že je na tom jeho kotník tak špatně. Snažil jsem se hlavně zapomenout na to, že hraju proti jednomu z nejlepších přátel," reagoval po utkání Fish.

"To je zřejmě poprvé v kariéře, kdy jsem rád, že mě někdo vyřadil. Já bych hrát nemohl a on si to zaslouží," dodal Blake, jenž už poté nenastoupil do semifinále čtyřhry a poslal bez boje do finále Štěpánka s Haasem.

V Costa do Sauipe triumfoval Robredo

Španěl Tommy Robredo vyhrál antukový turnaj v Costa do Sauipe, když ve finále porazil domácího Thomaze Bellucciho 6:3, 3:6 a 6:4. Druhý nasazený hráč navíc přidal do své sbírky i titul ve čtyřhře.

Pro Robreda byl sobotní úspěch již osmým turnajovým prvenstvím v kariéře, sedm z nich získal na antuce. Proti překvapivému finalistovi Beluccimu, jemuž patří až 84. místo ve světovém žebříčku, musel bojovat více než dvě hodiny. V turnaji až do finálového zápasu neztratil Španěl ani jedno své podání, ve druhém setu se to však Belluccimu přeci jen povedlo a utkání zdramatizoval.

Robredo přišel o servis znovu ve třetí sadě za stavu 5:3, kdy podával na vítězství. To jej však před bouřlivým publikem nerozhodilo a ziskem hned další hry utkání rozhodl ve svůj prospěch.

V Pattayi triumfovala Zvonarevová

Ruská tenistka Věra Zvonarevová vyhrála turnaj v thajské Pattayi. Nejvýše nasazená hráčka ve finále porazila Saniu Mirzaovou z Indie 7:5, 6:1 a získala první letošní titul a celkově osmý v kariéře.

Pátá tenistka světa vstoupila do zápasu skvěle a dostala se do vedení 5:2. Následující tři gamy však vyhrála Mirzaová a Zvonarevová se na vítězství v prvním setu ještě nadřela. "Nehrála jsem dost agresivně a začala dělat chyby," vysvětlila Zvonarevová zakolísání. Druhá sada už však byla jasnou záležitostí čtyřiadvacetileté Rusky, která soupeřce dovolila jediný bod. Dokázala jsem se zvednout a nedovolila jí hrát to, co chtěla," dodala.

"Nechci se vymlouvat, ale byla jsem unavená," řekla Mirzaová. "V sobotu jsem hrála těžký zápas ve dvouhře a pak ještě čtyřhru," dodala bývalá 27. hráčka světa, která se vrací k tenisu po vleklých potížích se zápěstím.

SAN JOSE:
Dvouhra - semifinále:
Štěpánek (4-ČR) - Roddick (1-USA) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4, Fish (5-USA) - Blake (3-USA) 6:3, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Štěpánek, Haas (ČR/Něm.) - Fish, Blake (USA) bez boje.
COSTA DO SAUIPE:
Dvouhra - finále:
Robredo (2-Šp.) - Bellucci (Braz.) 6:3, 3:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Granollers, Robredo (4-Šp.) - Arnold Ker, Monaco (Arg.) 6:4, 7:5.
PATTAYA:
Dvouhra - finále:
Zvonarevová (1-Rus.) - Mirzaová (Ind.) 7:5, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Švedovová, Tanasugarnová (Kaz./Thaj.) - Bejgelzimerová, Djatčenková (Ukr./Rus.) 6:3, 6:2.
DUBAJ:
Dvouhra - 1. kolo:
Schruffová (Něm.) - Kvitová (ČR) 6:3, 2:6, 6:4, Kanepiová (16-Est.) - Paszeková (Rak.) 2:6, 6:2, 6:0, Bammerová (Rak.) - Korytcevová (Ukr.) 6:1, 6:4, Pironkovová (Bul.) - Kutuzovová (Ukr.) 6:2, 6:3, Erraniová (It.) - Chan Yung-Jan (Tchaj.) 6:4, 6:4, Klejbanovová - Lapuščenkovová (obě Rus.) 3:6, 6:3, 6:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články