Hlavní obsah

Navrátilová má více sportovních aktivit než za tenisové kariéry

NEW YORK

Bývalá tenistka Martina Navrátilová ve sportovním důchodu rozhodně nezahálí. Dvaapadesátiletá pražská rodačka je neustále v pohybu a své tělo "ničí" řadou netradičních sportovních odvětví. Své zkušenosti pak předává jako ambasadorka americké společnosti pro seniory.

Článek

"Nejradši cvičení střídám. Život není rutina, a tak ani cvičení nemůže být," řekla agentuře Reuters ze svého domova v coloradském Aspenu. Od září 2006, kdy definitivně opustila kurty profesionálních turnajů, se udržuje ve formě díky hokeji, jízdě na horském kole, potápění, lyžování, basketbalu, golfu, jízdě na koni a všemu, co nějak souvisí s míčem. "Dělám zkrátka všechno," dodala devítinásobná wimbledonská vítězka.

V poslední době přednáší americkým seniorům, jak se udržet v kondici a zdraví. "Potkávám lidi, kteří se v 60 nebo 70 letech začínají učit nové věci a mění svůj životní styl. Stejným procesem jsem musela projít poté, co jsem vyhrála osmý Wimbledon. V 32 letech jsem zjistila, že se musím naučit jinak pohybovat. Pro sportovce to bylo stejně těžké jako pro sedmdesátiletého seniora naučit se něčemu novému," upozornila Navrátilová. "Pořád říkám, že můžete psa naučit novým kouskům," dodala.

Svého odchodu z tenisové scény nelituje. "Tenis miluju, ale i když nehraju, nechybí mi. Dříve to bylo jen tenis a nic jiného. Nyní můžu dělat i jiné věci. A všechno dělám s radostí a intenzivně. Jinak by to přece nemělo smysl, ne?" uzavřela.

Reklama