Hlavní obsah

Navrátil: Jsou to borci, ale my jsme zkušení

PRAHA

Na co můžou francouzští tenisté v Ostravě doplatit? Snad jen na minimální zkušenosti s týmovou soutěží. Jejich největší trumf Gilles Simon Davisův pohár ještě nehrál, Jo-Wilfied Tsonga v něm má za sebou jediný zápas. To česká dvojice Radek Štěpánek, Tomáš Berdych je daviscupovými bitvami zocelená. A Davis Cup, jak říká nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, „je přece úplně jiná soutěž než turnaje“.

Článek

Mnohokrát se stalo, že favorit ztroskotal na průměrném tenistovi, kterého za výhrou hnalo rozparáděné publikum. O víkendu se dá ale čekat vyrovnaná bitva.

„Určitě to nebude jako se Švýcary, kde jsme tušili, že nám Federer dva body sebere,“ tuší Navrátil.

„Čeká nás pět úplně otevřených duelů,“ předpokládá Navrátil, ale svému protějšku Guy Forgetovi trochu závidí: „Francouzská škola je silná. Bývalí hráči se věnují mládeži, finančně jsou jinde než my. Už jen proto, že mají doma grandslamový turnaj. A na tom vydělávají.“ Zatímco Štěpánkovi je 30 a za Berdychem zeje výkonnostní mezera, Francouzi mají vystaráno: v první stovce je jich třináct. A ti nejlepší se představí na ostravském taraflexu.

Jedničkou je Gilles Simon. Podle Navrátila by se mu mohlo říkat „Zeď“. „Má vynikající pohyb, snad nejlepší ze všech na okruhu,“ ví český kapitán, který naopak Jo-Wilfrieda Tsongu považuje za Simonův opak. „Agresívní hráč se super servisem a kondicí. V hale a na rychlých površích skvělý. A že váží 90 kilo? To jsou svaly,“ tvrdí Navrátil.

Uznání má ale i pro další členy soupeřovy sestavy. „Monfils má vynikající silové pojetí hry, skvělý servis a bekhend, Gasquet zase výborné nohy. A nesmím zapomenout na Michaela Llodru. Hraje výtečně debla, ale umí i singla. Nedávno byl ve finále v Marseille… Jsou to borci.“

Co proti téhle síle můžou nabídnout Češi? „Musíme hrát na víc než sto procent, to bude základ,“ tvrdí Navrátil. A věří zkušenostem svých oveček. Ani on přece nemá v sestavě nazdárky. „Radek se trefil do začátku roku. Výborně potrénoval a jede.“

Kapitán věří, že i Berdych najde formu. „Tomáš se vrátil z Austrálie a všichni byli v euforii, že málem porazil Federera. Pak ale prohrál s Bulharem Dimitrovem a na dalším turnaji i s Južným. Já ale nepamatuju, že by Berďa v Davis Cupu zahrál špatně. Jsme zkušenější. Na to sázím,“ opakuje Navrátil.

Reklama