Hlavní obsah

Štěpánek s Berdychem jdou do boje se silnými Francouzi

OSTRAVA

Čeští daviscupoví reprezentanti v čele s Radkem Štěpánkem a Tomášem Berdychem jdou do boje prvního kola Davisova poháru proti Francii. Soupeř svěřenců Jaroslava Navrátila přivezl do Ostravy silný tým, který by se měl opírat o dvojici Simon, Tsonga. Vítěz celého klání se střetne ve čtvrtfinále s lepším z utkání Argentina - Nizozemsko.

Článek

Domácí výběr by se měl opírat zejména o osmnáctého tenistu světového žebříčku Radka Štěpánka, jemuž skvěle vyšel vstup do sezóny, když vyhrál turnaje v Brisbane a San Jose a do finále dokráčel v Memphisu. V letošním roce navíc prohrál pouhá tři utkání.

Tomáši Berdychovi se v letošní sezóně tolik nedaří. Upozornil na sebe jen v osmifinále Australian Open, v  němž vedl již 2:0 na sety nad světovou dvojkou Rogerem Federerem, přesto nakonec duel prohrál. Zapomenout by chtěl také na poslední nevydařené daviscupové vystoupení v Rusku, kde ve čtvrtfinále prohrál se Safinem a poté pro zranění vzdal Davyděnkovi. „Chci na Francouze vlítnout,“ prohlásila před začátkem střetnutí světová dvaadvacítka. Lukáš Dlouhý a Jan Hernych by se měli představit ve čtyřhře. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil však může svou nominaci ještě změnit.

Za Francii odehrají dvouhry Simon s Tsongou

Navrátilův protějšek Guy Forget svou nominaci dlouho tajil, nakonec však podle předpokladů do dvouher nasadil Gillese Simona a Jo-Wilfrieda Tsongu. Na ostravských kurtech se naopak pravděpodobně nepředstaví Gael Monfils. Čtyřhru by měli sehrát Michael Llodra a bývalý světový hráč číslo sedm Richard Gasquet.

V ostravské ČEZ Aréně se bude hrát na rychlém taraflexovém povrchu, na kterém ve stejné části soutěže v loňském roce uspěli čeští tenisté v souboji proti Belgii či předloni v barážovém střetnutí se Švýcarskem, za které hrál někdejší světový hráč číslo jedna Roger Federer.

Podle žebříčkového postavení tenistů, kteří se v utkání představí, by měli být favority Francouzi. Ti však již v průběhu týdne deklarovali, že o vizitku favorita zájem nemají. Přesto by se v případě neúspěchu do země galského kohouta vraceli se sklopenými hlavami. O to se pokusí postarat čeští reprezentanti, které bude podporovat vášnivé hlediště v Ostravě. Čechům by navíc do karet mohla hrát skutečnost, že Francouzi mají s Davisovým pohárem pramalé zkušenosti. Tsonga odehrál jediný zápas, pro Simona to bude dokonce premiéra.

Páteční dvouhry, jež zahájí duel Berdycha se Simonem, začnou ve 14:30, sobotní čtyřhra je na programu od 14:00. Závěrečné dva zápasy v neděli odstartují ve 13:00. Přímé přenosy vysílá ČT2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori