Hlavní obsah

VIDEO: Daviscupový boj otevře duel Berdycha se Simonem

Souboj Tomáše Berdycha proti Gillesi Simonovi zahájí zápas prvního kola tenisového Davis Cupu mezi Českou republikou a Francií. Páteční utkání začne ve 14:30 v ostravské ČEZ Aréně. Po nich se na kurtu představí česká jednička Radek Štěpánek a dvojka soupeře Jo-Wilfried Tsonga.

Článek

Pro Simona bude úvodní zápas celého víkendového klání vůbec prvním duelem v Davisově poháru. Proti Berdychovi však má lepší vzájemnou bilanci, když ze tří zápasů zvítězil dvakrát. Český tenista však uspěl v posledním měření sil, když v loňském roce porazil aktuálně osmého hráče světa v Sydney.

"Budu se snažit podat nejlepší výkon a přinést do šatny bod," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Berdych, který však tuší, že zápas bude velmi těžký. "Jeho největšími zbraněmi jsou skvělý pohyb po hřišti, k němuž má dobrou postavu, a chytrost. Je to takový lišák na kurtu, využívá soupeřovy razance a snaží se protivníka rozebrat," charakterizoval Berdych Simona.

Rodák z Valašského Meziříčí si los pochvaloval, podle svých slov si přál hrát první. "Člověk ví přesný čas, kdy začne," odůvodnil a dodal, že zdravotně se cítí v pořádku. "Doufám, že diváci přijdou a budou nás hnát dopředu. Takovou základnu v týmu jako Francouzi nemáme, ale diváci a povrch budou na naší straně," věří Berdych.

Druhý zápas obstarají Štěpánek s Tsongou

Po nich nastoupí na ostravský taraflex česká jednička Radek Štěpánek, jemuž se postaví Jo-Wilfried Tsonga. Oba hráči se na okruhu ATP střetli jednou. V loňském roce na turnaji v Paříži se z vítězství radoval Francouz. Štěpánek však zažívá nejlepší vstup do sezóny v kariéře, když získal triumfy v Brisbane a San Jose.

Tsonga podobně jako týmový kolega Simon nemá velké zkušenosti s Davis Cupem, za sebou má jeden zápas. "Záleží na tom, jak se s nezkušeností vyrovná. Já doufám, že by to mohla být moje výhoda," řekl krátce po losu Štěpánek. "Určitě to bude těžký zápas. Bude předvádět svůj agresivní silový tenis. Já se budu snažit nabourávat jeho hru. To je můj plán," poodhalil Štěpánek.

Z francouzské nominace vypadl Gael Monfils. V sestavě naopak zůstal Michael Llodra, který by měl v sobotu nastoupit společně se čtvrtým nominovaným Richardem Gasquetem do sobotní čtyřhry. Proti nim by se měli postavit Lukáš Dlouhý a Jan Hernych. Oba nehrající kapitáni, Čech Jaroslav Navrátil a Francouz Guy Forget, mohou nominace ještě změnit.

V neděli se střetnou nejvýše nasazení tenisté obou výběrů a týmové dvojky. Radek Štěpánek bude bojovat s Gillesem Simonem a Tomáš Berdych vyzve Jo-Wilfrieda Tsongu.

Program:
Pátek 6. března, 14:30: Berdych - Simon, Štěpánek - Tsonga.
Sobota 7. března, 14:00: Dlouhý, Hernych - Gasquet, Llodra.
Neděle 8. března, 13:00: Štěpánek - Simon, Berdych - Tsonga.

Reklama