Hlavní obsah

Berdych: Kdybych neútočil, jsme na kurtu do noci

Tomáši Berdychovi se osvědčila nová ofenzivnější taktika a i díky ní se mu podařilo pro český tým získat v prvním kole Davisova poháru první bod, když porazil osmého hráče světa Gillese Simona. "Chtěl jsem být agresivní, pořád ho tlačit. Nedat mu šanci, aby si hrál, co potřebuje," řekl po zápase Berdych.

Článek

Je to pro vás úleva? Získat první bod, to v daviscupových bitvách často bývá klíčový faktor.

To je pravda. Důležitej je ten bod a ostatní může jít stranou. Pro mě bylo rozhodující, že jsem udržel stanovenou taktiku. A porazit osmého hráče světa není tak špatný.

Mluvil jste o taktice. Co na ní bylo tak speciálního?

Kdybych se snažil s ním nějak přehazovat a neútočil bych, tak jsme na kurtu do noci. A nejspíš by ten výsledek byl úplně opačný. Proto jsme chtěl být agresivní, pořád ho tlačit. Nedat mu šanci, aby si hrál, co potřebuje.

Takže vaše častější výlety na síť rozhodly zápas?.

Já ho chtěl tlačit i ze základní čáry, ale to by byla jen polovina úspěchu. Úkolem bylo dostat se k síti a tam ty body sbírat.

Samostatnou kapitolou byly tie-breaky. V nich jste Simona vůbec nepustil do hry.

Pro zkrácené hry je můj styl výhodnější než Simonův. Měl jsem ale i štěstí. V první sadě jsem za stavu 5:4 mohl v klidu doservírovat, ale tam se mi to ještě nepovedlo ukončit.

Po dvou porážkách na turnajích v prvních kolech jste asi čekal na takový impuls.

Petr Pála v televizi něco říkal, že už bych měl vyhrát nějaké pořádné utkání. Tak jsem mu to jeho přání doufám splnil (směje se). Bylo to jen o tom najít svůj rytmus. Nejspíš jsem ho zase našel.

Po takovém vítězství se nabízí otázka. Co vy a sobotní debl?

Vítězství člověka vždycky nakopne, dodá mu sílu, takže si na únavu nestěžujete. Uvidíme... Kdybych nastoupil, tak nejspíš s Radkem Štěpánkem. Známe se výborně a vždycky, když jdeme v Davis Cupu na kurt, chceme uhrát bod.

Reklama