Hlavní obsah

Kontroverzní tenisový duel Švédsko - Izrael je zatím bez problémů

Obavy organizátorů utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru mezi Švédskem a Izraelem o bezpečnost hráčů se zatím nenaplnily. V okolí Baltické haly v Malmö se sice po celý den objevovali odpůrci zápasu, kteří volali po bojkotu Izraele kvůli jeho násilným akcím v Gaze, jejich projevy se však omezovaly jen na vykřikování hesel. Politikové v Malmö právě kvůli poukazům na hrozby zakázali publiku přístup do hlediště.

Článek

V hale s kapacitou přes 4000 diváků tak zápasu přihlíží jen necelé dvě stovky osob. Jde především o pořadatele, novináře, tenisové funkcionáře a malou skupinku izraelských příznivců. Nehrající kapitán domácího týmu Mats Wilander byl po prvním duelu, v němž Thomas Johansson porazil v pětisetové bitvě Harela Levyho, překvapivě velmi spokojen. "Thomas Johansson i Andreas Vinciguerra mají za sebou dlouhé pauzy vynucené zdravotními problémy a absence tlaku publika jim spíš pomáhá k uvolněnějším výkonům," uvedl. Izraelští hráči i vedení hostující výpravy jsou však vůči zákazu mnohem kritičtější.

Hnutí s názvem "Zastavte zápas", které se sjednotilo především pod vedením levicových politických aktivistů, ohlásilo na sobotu do okolí Baltické haly velkou demonstraci, jíž by se mělo zúčastnit až 10 000 osob. Znepokojení budí především zprávy o tom, že demonstrovat přijdou i příznivci krajní levice a extrémní pravice, kteří dokonce prohlašují, že zápas zmaří, i kdyby měli halu srovnat se zemí. Právě jejich výhružek se zalekli politici třetího největšího švédského města, které ve velké přistěhovalecké čtvrti s převahou muslimských imigrantů nedávno prožilo velké a násilné nepokoje.

Bezpečnost zápasu před prázdným hledištěm střeží v Malmö přes 1000 policistů. Podobné napětí spojené s mezinárodním tenisovým zápasem bylo v největší skandinávské zemi naposledy v roce 1975, kdy Švédsko nastoupilo v Baastadu proti Chile.

Reklama

Související témata: