Hlavní obsah

Švédy rozhořčilo nesportovní chování izraelského tenisty

MALMÖ

Kontroverzí skončil první den daviscupového utkání mezi Švédskem a Izraelem v Malmö, v němž po dvou pětisetových bitvách panuje nerozhodný stav 1:1. V samém závěru rozhodujícího pátého setu druhého duelu, v němž domácí tenista Andreas Vinciguerra překvapivě potrápil jedničku hostujícího týmu Dudiho Selu, se izraelský náhradník Noam Okun dopustil nesportovního chování, které velmi rozčílilo především švédského nehrajícího kapitána Matse Wilandera.

Článek

Okun se náhle zvedl z lavičky a odešel si sednout na opačný konec haly, v které se kvůli obavám o bezpečnost hraje před prázdným hledištěm, na polovinu, na níž právě hrál Vinciguerra. Až 393. hráč světa se usadil přesně na úrovni Vinciguerrovy základní čáry a znervóznil ho natolik, že Švéd v kritickém okamžiku ztratil vlastní servis. Sela se nakonec po výsledku 11:9 mohl radovat ze zisku setu i celého utkání.

"Bylo to nesmírně nesportovní," postěžoval si Vinciguerra, kterého v kritické hře při prohraném vlastním servisu navíc vyrušoval i jeden z izraelských příznivců v hledišti. "Šlo o něco tak nízkého, že jsem nemohl věřit tomu, že je to skutečně pravda," uvedl Wilander. Bývalý první hráč světa a držitel sedmi grandslamových titulů ve dvouhře přiznal, že šlo o kontroverzní moment v etické rovině, neboť pravidla porušena nebyla.

Další izraelský hráč Andy Ram udělal podle Wilandera totéž při daviscupovém střetnutí obou týmů vloni v Tel Avivu, avšak tehdy bylo hlediště tamní haly plné a provokace neměla takový efekt.

Právě Ram v sobotu spolu s Amirem Hadadem nastoupí za Izrael ve čtyřhře proti domácímu páru Simon Aspelin, Robert Lindstedt. Na sobotu jsou také hlášeny největší demonstrace proti vojenské akci Izraele v Gaze, jichž se chtějí zúčastnit extremisté z krajní levice i pravice. Před Baltickou halu v Malmö, kde se hraje, by mohlo přijít až 10 000 demonstrantů.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík