Hlavní obsah

Protiizraelská demonstrace při DC v Malmö se obešla bez násilí

Poměrně klidný průběh měla protiizraelská demonstrace v Malmö, kde se hraje utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru mezi tenisty domácího Švédska a Izraele. Zatímco obě družstva bojovala ve čtyřhře před prázdným hledištěm Baltické haly, venku se sešlo na 6000 lidí, kteří protestovali proti zásahu Izraele v Gaze. Až na drobné potyčky a několik zadržených se obavy organizátorů utkání z velké vlny násilností nenaplnily.

Článek

Politici v Malmö minulý týden rozhodli o odehrání zápasu bez diváků, poté co se na internetu objevily extremistické hrozby od skupinek švédské radikální pravice i levice. Dnes bylo mezi demonstrujícími asi 150 maskovaných extremistů, kteří opakovaně provokovali policii a zavinili několik menších potyček. Podle dosud známých údajů bylo zadrženo šest osob.

Demonstrace se nakonec omezila na projevy dvou předních švédských levicových politiků a protiizraelské a propalestinské výkřiky. Demonstrující pochodovali z centra Malmö k Baltické hale asi 3,5 kilometru, ale z míst pochodu nebyly hlášeny žádné škody.

Bezpečnost utkání střeží v Malmö asi 1000 policistů z celé jižní části největší skandinávské země. Původní odhady organizátorů dnešního protestu proti Izraeli tvrdily, že demonstrovat k Baltické hale přijde až 10.000 lidí.

Reklama

Související témata: