Hlavní obsah

Štěpánek: Silnými prožitky splácím rodičům svůj dluh

Vyřadili favorizované Francouze a jsou ve čtvrtfinále Davis Cupu. Tím ale letos čeští tenisté ještě splněno nemají. „Francouzi byli papírově silnější a porazili jsme je, protože jsme tým, v němž je skvělá atmosféra. Pokusit se získat „salátovou mísu“ za to stojí,“ vyprávěl po vyhraném zápase nad Gillesem Simonem Radek Štěpánek, který je rád, že svým rodičům „splácí dluh“.

Článek

Co bylo nejtěžší, abyste porazil Simona a získal třetí vítězný bod českého týmu?

Vydržet v nátlakové hře, měnit její rytmus. Když servíroval on, schválně jsem se pouštěl do dlouhých výměn, abych ho unavil. Důležité bylo, že jsem po celý zápas dobře servíroval. To všechno bych ale těžko dokázal, kdyby nebylo vítězné sobotní čtyřhry. Ta do mne nalila hodně sil. Po tom, co jsem byl v pátek Tsongou vystřelen z kurtu, jsem to potřeboval.

Připadal vám Simon nervózní?

V Davis Cupu je rozdíl, jestli jdete v neděli na dvouhru za stavu 2:1, anebo 1:2. Když prohráváte, zodpovědnost je ještě větší, tíha celého utkání visí jenom na vás. To říkám teď. Když jsem šel na hřiště, tyhle myšlenky, co je dobré a co špatné, jsem dostal z hlavy. Musel jsem být stoprocentně soustředěný.

Když vám gratulovala maminka, plakala. Co to s vámi dělalo?

Ona i táta moje zápasy a zejména Davis Cup obrovsky prožívají. Pokaždé, když vyhraju, jsem strašně rád, že těmi krásnými prožitky jim splácím dluh. Oni mi dali možnost hrát tenis a já jim za to budu do smrti vděčný.

Po sobotní vítězné čtyřhře i nedělní dvouhře jste zvedl ruce a několikrát se zakláněl. Co toto gesto znamenalo?

Bylo pointou vtipu, který jsem vyprávěl při společné večeři našeho a francouzského týmu. Ten vtip měl úspěch. Byl o policajtech. Doufám, že mi prominou.

Celý daviscupový týden v Ostravě se všechno točilo kolem vás a Tomáše Berdycha. Co pro vás znamenají zbývající hráči Jan Hernych a Lukáš Dlouhý?

V přípravě na zápas odvedli vynikající práci. Jsou součástí našeho týmu, platní stejně jako my dva. Nikdo z nás není víc a nikdo míň.

Co je pro vás více? Porazit Švýcarsko s Federerem před půldruhým rokem, anebo nyní Francouze s třemi tenisty první světové jedenáctky?

„Ty výsledky se nedají srovnat. Se Švýcary to byla baráž, hra o život, o setrvání ve Světové skupině. S Francouzi první krok na cestě, kterou chceme projít.“

K „salátové míse“?

Ano, za pokus to stojí. Francouzi byli papírově silnější a porazili jsme je, protože jsme tým, v němž je skvělá atmosféra. Davisův pohár za svoji zemi hrajeme všichni moc rádi. Také proto, že máme skvělou podporu úžasných diváků. I oni jsou součástí našeho týmu.

Reklama

Související témata: