Hlavní obsah

Clijstersová opět nestačila na Heninovou

Stejně jako ve finále French Open, ani ve Flushing Meadows se turnajové jedničce Kim Clijstersové nepodařilo vystoupit až na samotný vrchol. A stejně jako v Paříži, i v New Yorku ji ve finále donutila spolknout hořkou pilulku porážky její krajanka Justine Heninová-Hardenneová.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK

DEFAULT TITLE

Článek

"Je to nádherný pocit. Jsem strašně šťastná. Nemohu uvěřit, že jsem letos vyhrála dva turnaje Grand Slamu," uvedla Heninová- Hardenneová, nejšťastnější žena světa, jak řekla. Za titul obdržela milión dolarů, Clijstersová brala polovinu.

Heninová-Hardenneová se ukázala být zcela nezdolnou hráčkou. Po semifinálovém dramatu s Jennifer Capriatiovou padla vyčerpáním a dostala kapačku, aby se vzpamatovala z křečí. Za osmnáct hodin se vrátila na dvorec, předvedla své vrcholné představení a v New Yorku vyhrála.

"Myslím, že Justine hrála skvělý zápas a byla moc dobrá," řekla smutná Clijstersová po utkání. "Semifinále s Capriatiovou bylo nejlepším zápasem, který jsem letos viděla," dodala.

Heninová-Hardenneová vletěla do finále ostře. Vzala soupeřce servis a vedla 3:0. Nervózní Clijstersová se vzpamatovala, srovnala na 4:4 a za stavu 5:4 měla dva setboly. Henninová se bránila jako buldok a před zraky svého manžela a osobního trenéra Pata Etcheberryho vývoj setu otočila a získala ho 7:5.

Obecenstvo se po dramatickém prvním dějství v tom druhém dočkalo rychlého sledu událostí. Heninová-Hardenneová vedla 4:0 a ve výměnách dominovala. Clijstersová získala jednu hru, ale na více se nezmohla a na svůj první grandslamový titul musí dál čekat. Heninová-Hardenneová proměnila hned první mečbol.

Dvouhra žen - finále:
Heninová-Hardenneová (2-Belg.) - Clijstersová (1-Belg.) 7:5, 6:1.

Ferrero se o titul střetne s Roddickem

Američané přece jen budou mít ve finále grandslamového US Open zastoupení. Po vyřazení Andre Agassiho, který v semifinále překvapivě prohrál se Španělem Juanem Carlosem Ferrerem, se do finále probil Andy Roddick.

I on měl ale namále. S Argentincem Davidem Nalbandianem prohrál první dva sety a ve třetím při něm v tie-breaku stálo štěstí. Zbylé dvě sady už získal snadno.

"Jsem zničený," přiznal čtvrtý nasazený domácí hráč, jehož soupeř měl ve třetí sadě mečbol. "Ale je to vynikající pocit. Byl jsem tu už tolikrát, když jsem byl mladší. Nemohu teď uvěřit, že jsem ve finále," rozpovídal se Roddick, který ve Flushing Meadows vyhrál před třemi lety juniorku.

Američan vyhrál poosmnácté za sebou. Jeho bilance od doby, kdy si jako kouče vyhlédl Brada Gilberta, je 36 vítězství a dvě porážky.

Navrátilová opět ve finále

Prvními finalisty mužské čtyřhry se stali bratři Bob a Mike Bryanovi. Druhý nasazený pár v semifinále ve dvou setech porazil bahamsko-kanadskou dvojici Mark Knowles, Daniel Nestor, která z kurtu odešla dokonce s potupným kanárem.

Bratrské dvojici se postaví švédsko-australský pár Jonas Björkman, Todd Woodbridge. Ten v semifinále ve dvou setech vyřadil francouzskou dvojici Michael Llodra, Fabrice Santoro.

Finále si zahraje i americká tenistka českého původu Martina Navrátilová společně s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou. Rozhodlo o tom semifinále, v němž čtvrté nasazené porazily francouzsko-švýcarskou dvojici Marion Bartoliová, Myriam Casanovová 6:4 a 7:6.

Ve finále čekají na Navrátilovou a Kuzněcovovou Španělka Virginia Ruanová-Pascualová a Argentinka Paola Suarezová.

Další výsledky:
Muži:
dvouhra - semifinále:
Ferrero (3-Šp.) - Agassi (1-USA) 6:4, 6:3, 3:6, 6:4, Roddick (4-USA) - Nalbandian (13-Arg.) 6:7 (4:7), 3:6, 7:6 (9:7), 6:1, 6:3.
čtyřhra - semifinále:
B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) 6:3, 6:0, Björkman, Woodbridge (4-Švéd./Austr.) - Llodra, Santoro (6- Fr.) 7:6 (7:2), 6:1.
Ženy:
čtyřhra - semifinále:
Ruanová-Pascualová, Suarezová (2-Šp./Arg.) - Blacková, Lichovcevová (3-Zimb./Rus.) 6:2, 7:6 (9:7), Kuzněcovová, Navrátilová (4-Rus./USA) - Bartoliová, Casanovová (Fr./Švýc.) 6:4, 7:6 (7:0).
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Srebotniková, B. Bryan (8-Slovin./USA) - Husárová, Friedl (6- SR/ČR) 6:1, 6:3, Krasnorucká, Nestor (5-Rus.Kan.) - Blacková, W. Black (7-Zimb.) 7:6 (7:2), 7:6 (7:5).

Reklama