Hlavní obsah

Nadal vyhrává díky flaškám s etiketou, Williamsové nosí štěstí ponožky

PRAHA

Nejen trénink pomáhá tenistům ke skvělým výkonům. Velkou roli kvůli pověrčivosti přikládají také rituálům. Někdo před zápasem dodržuje jen jeden zvyk. Najdou se ale i tací, kteří jich mají pro jistotu hned několik. Světová jednička Rafael Nadal je králem v dodržování rituálů... Ponožky má vyhrnuty stejně vysoko a tvář si utírá zásadně levou rukou. I jeho dvě láhve mají své místo a etiketou musí směřovat na stranu, kde bude hrát.

Článek

I světová jednička mezi ženami má své rituály. Serena Williamsová si před každým zápasem zavazuje v neměnném pořadí tkaničky u bot. Dále si výhru pojišťuje tím, že před prvním servisem si míčkem poklepe pětkrát o zem. Před druhým dvakrát. A během celého turnaje prý nosí stejné ponožky. Pověrčivé jsou i dvě tenisové krásky Srbka Ivanovičová a Ruska Šarapovová.

Ana Ivanovičová se mezi fiftýny pečlivě vyhýbá jakémukoliv šlápnutí na čáry. Ruská siréna Maria Šarapovová heká při úderech. A kromě tohoto zlozvyku má i své zásady -pečlivé uhlazení vlasů za uši a stejně jako Ivanovičová se i ona vyhýbá lajně. Její krajanka Světlana Kuzněcovová v den zápasu nikoho nenechá sáhnout na své rakety. A usměvavá Slovinka Katarina Srebotniková věří v magickou moc talismanů, před utkáním se vždy pomazlí se svým plyšákem.

Nadal: Já nejsem vůbec pověrčivý

Pozadu za svými kolegyněmi nezůstávají ani tenisté. Jak již bylo řečeno, v současnosti je na rituálech nejvíce závislý Španěl Rafael Nadal. Má jich hned několik a žádný z nich nevynechá. Dvaadvacetiletý tenista si na kurt bere dvě lahve - jednu s ledovou a druhou s nechlazenou vodou. Při každém střídání si z obou lokne a pak flašky otočí etiketou na stranu, kde bude hrát. Jeho ponožky musí být vyhrnuty stejně vysoko. Před servisem si přes šortky vždy povytáhne spodní prádlo. Po každém bodu si vezme ručník a levou rukou utře tvář. Jako řada jeho kolegů i on mezi výměnami zásadně nestoupá na čáry. Přesto všechno si „Rafa“ stojí za názorem: „Já nejsem vůbec pověrčivý.“  

Jak devět rituálů pomohlo Ivaniševičovi k vítězství

V minulosti byli „špílmachři“ na dodržování zvyků Chorvat Goran Ivaniševič a Američan Pete Sampras. V roce 2001 Ivaniševič vyhrál slavný Wimbledon, kam se dostal na divokou kartu. K vítězství v grand slamu mu prý pomohlo dodržování hned devíti rituálů. Tak za prvé - každé ráno sledoval dětský pořad Teletubbies. Poté si vždy dal stejnou snídani, tašku na tenis si vždy balil ve stejnou dobu, po celých čtrnáct dní musel mít ve Wimbledonu stejné parkovací místo, každý den chodil na jinou toaletu, myl se ve stejné sprše. A i na dvorci měl několik stálých zvyků - pokaždé, když vyhrál fiftýn, vzal si stejný míček. Nikdy mezi výměnami nešlápl na čáru a vždy, když tenisté odpočívají jako první vstal ze židle. Jak je vidět, tehdy to hráči, který byl ve světovém žebříčku na 125. místě, přineslo štěstí...  

Podivín Sampras a imitátor Djokovič

A bývalá světová jednička Pete Sampras? Ten byl kdysi opravdu velký podivín...Tady jsou jeho některé zvláštní návyky - každou noc musela jet klimatizace na plné obrátky, aby byla co největší zima. V ložnici navíc musela být naprostá tma, i displej budíku byl zakryt. Aby se nerozptyloval, nečetl noviny ani časopisy. Měl svůj zaběhlý jídelníček - k snídani vafle, šálek kávy a míchaná vajíčka, k obědu si dal sendvič. Sprchoval se zásadně až na hotelu.  

Ale ani Srb Novak Djokovič, který se proslavil parodováním zlozvyků dalších tenistů, by si jeden rituál neodpustil, striktně ho dodržuje. Před svým servisem si míčkem bouchne o zem více než dvacetkrát. Australan Lleyton Hewitt by zase na kurt nevstoupil, kdyby si před zápasem nepustil titulní písničku z filmu Rocky - Eye of the tiger. A Američan James Blake převzal rituál od hokejistů. Když se daří, tak se během turnaje neholí.

Reklama