Hlavní obsah

'Eso' Roddick korunován králem US Open

NEW YORK

Suverénně se ve finále grandslamového US Open představil americký tenista Andy Roddick. Svého španělského rivala Juana Carlose Ferrera pokořil ve třech setech a poprvé v kariéře vyhrál jeden ze čtyř nejslavnějších turnajů. Svou vládu potvrdil třemi závěrečnými míči: postavil se k servisu a třikrát poslal Španělovi nechytatelnou navštívenku.

Článek

Za hodinu a dvaačtyřicet minut tak bylo vymalováno, Roddick naplnil předpovědi expertů a po setech 6:3, 7:6 a 6:3 se radoval z triumfu. Poslední tři míče jasně dokumentovaly, kde byla letos ve Flushing Meadows Roddickova síla. Jen ve finále nastřílel Američan 23 es. "Nemohu tomu uvěřit," hlesl domácí tenista, který přebral žezlo krále tenisového New Yorku od krajana Peta Samprase, krátce po finále.

Ferrerovi mohl být jen slabou útěchou a náplastí na zklamání fakt, že se dnes stal světovou jedničkou. "Nehrál jsem svůj nejlepší tenis," klopil Ferrero po finále oči. "Andy hrál dobře. Především neuvěřitelně podával. S jeho servisem jsem toho moc nenadělal," řekl Španěl, který hrál kvůli problémům s deštěm čtvrtý zápas během čtyř dnů. Přesto na cestě do finále dokázal porazit postupně finalistu US Open z roku 1999 Todda Martina, šampióna z roku 2001 Lleytona Hewitta i dvojnásobného vítěze turnaje Andreho Agassiho. V rozhodujícím zápasu mu však už chyběly síly.

"Dnes jsem neměl svůj den. Nikdy jsem nehrál čtyři zápasy za sebou a doufám, že se to nebude opakovat," komentoval svůj finálový výkon Ferrero.

Smrtící podání

Cestu za výhrou zahájil Roddick servisem letícím rychleji než 220 kilometrů v hodině. Španěl se ale nenechal zviklat, rovněž si podržel podání a pak měl první brejkbol, neuspěl však.

Jedenadvacetiletý Američan vypustil ve čtvrtém gamu smrtící forhend a Ferrero prohrával 3:1. Tento brejk rozhodl první set, protože Roddick byl při svém servisu neomylný a důrazný.

Nejdramatičtější podívanou nabídla druhá sada. Roddcik stále bombardoval soupeře svým servisem a čtyřikrát po sobě nepovolil Ferrerovi při podání ani bod. Ale i Španěl podával dobře, takže o setu rozhodl tie-break. Ferrero vedl 2:1, ovšem dalších šest míčů získal ve svůj prospěch Roddick a zkrácenou hru vyhrál 7:2.

Až v páté hře třetího setu měl Roddick šanci získat podání Španěla, ale tři brejkboly nevyužil. Pak dostal Ferrero Roddicka pod tlak a měl dvě šance, ale ani on neuspěl, a to především kvůli nechytatelným servisům Američana. Ferrero nakonec padl, když dal dvojchybu a za stavu 4:3 o podání přišel. Energií nabitý Roddick šanci nepustil a hnán diváky utkání dokončil.

Nová éra s Gilbertem

Roddick, před třemi lety vítěz juniorky na US Open, se stane druhým hráčem žebříčku pro nasazování do turnajů ATP. Za titul si na konto připsal odměnu ve výši miliónu amerických dolarů.

Američan má za sebou skvělé léto. Po vyřazení v prvním kole antukového French Open v Paříži se dal dohromady s trenérem Bradem Gilbertem a od té doby prohrál z 39 zápasů pouze dva. Vítězství ve finále US Open byla jeho devatenácté za sebou.

Půl miliónu dolarů a post hráče číslo jedna v dnešním vydání žebříčku pro nasazování do turnajů, to jsou zase odměny, které si z posledního grandslamu roku odnesl poražený finalista Ferrero.

Muži - finále
Roddick (4-USA) - Ferrero (3-Šp.) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3.
Statistika utkání
Esa: 23:7, Dvojchyby: 2:1. Nevynucené chyby: 19:21. Vítězné míče: 44:29. Získané brejky: 2 z 5/0 ze 3. Celkem získané míče: 99:76. Čas: 1:42.

Navrátilová další grandslamový titul nezískala

Sedmačtyřicetiletá Martina Navrátilová se dalšího grandslamového titulu na US Open nedočkala. Ve finále ženské čtyřhry podlehla spolu s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou španělsko-argentinské dvojici Ruanová-Pascualová, Suarezová 0:2 na sety.

Pro americkou tenistku by případné vítězství znamenalo 59. titul na grandslamovém turnaji, celkově již 339. Naposledy se z grandslamu radovala Navrátilová při letošním Wimbledonu, kde společně s indickým tenistou Leandrem Paesem prošla až do vítězného finále smíšené čtyřhry.

Ind však ve Flushing Meadows ze zdravotních důvodů nestartoval a tenisová "babička" se proto rozhodla absolvovat ženského debla, v němž spolu s Ruskou plnila roli turnajové čtyřky.

Bez velkého odporu

Druhému nasazenému páru, Španělce Virginii Ruanové-Pascualové a Argentince Paole Suarezové, však Navrátilová s Kuzněcovovou nekladly příliš velký odpor. Turnajové dvojky měly utkání od začátku pod kontrolou.

V prvním setu využily problémů Navrátilové a Kuzněcovové se servisem a za osmadvacet minut první sadu vyhrály 6:2. Druhý set byl sice vyrovnanější, přesto se z vítězství 6:3 a triumfu na posledním grandslamovém turnaji roku radovaly Ruanová-Pascualová a Suarezová.

Ženy, čtyřhra - finále:
Ruanová-Pascualová, Suarezová (2-Šp./Arg.) - Kuzněcovová, Navrátilová (4-Rus./USA) 6:2, 6:3.

Mužskou čtyřhru ovládl Björkman s Woodbridgem

V mužském deblu se v New Yorku radoval z vítězství švédsko-australský pár Jonas Björkman, Todd Woodbridge. Čtvrtfináloví přemožitelé Martina Damma a Cyrila Suka ve finále ve třech setech porazili bratry Boba a Mika Bryanovy ze Spojených států.

Američané sice ve Flushing Meadows vyhráli první set 7:5, pak je však postihl neuvěřitelný výpadek a ve druhé sadě dostali kanára. O vítězi turnaje se tak rozhodovalo ve třetím setu, v jehož jedenácté hře získali Björkman s Woodbridgem soupeřovo podání a při následujícím vlastním servisu triumf potvrdili.

Muži, čtyřhra - finále:
Björkman, Woodbridge (4-Švéd./Austr.) - B. Bryan, M. Bryan (2-USA) 5:7, 6:0, 7:5.

V juniorce zvítězil Tsonga a Flipkensová

Francouzský tenista Jo-Wilfried Tsonga a Belgičanka Kirsten Flipkensová vyhráli na US Open juniorské dvouhry. Tsonga ve dvou setech porazil nejvýše nasazeného Kypřana Marcose Baghdatise a Flipkensová si stejně hladce poradila s Nizozemkou Michaelou Krajicekovou, nevlastní sestrou Richarda Krajicka.

Junioři, dvouhra - finále:
Tsonga (5-Fr.) - Baghdatis (1-Kypr) 7:6 (7:4), 6:3
Juniorky, dvouhra - finále:
Flipkensová (4-Belg.) - Krajiceková (2-Niz.) 6:3, 7:5

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík