Hlavní obsah

Tenisu letos vládnou Běloruska Azarenková a Brit Murray

PRAHA

Nová tenisová sezóna je v plném proudu. A jejími největšími hvězdami překvapivě nejsou Švýcar Roger Federer, ani sestry Williamsovy z USA. Tři tituly už letos získala mladičká Běloruska Victoria Azarenková. A mezi muži už tři turnaje vyhrál Brit Andy Murray. Oba mají velký potenciál usednout jednou na tenisový trůn...

Článek

Tři tituly už letos vyhrála devatenáctiletá běloruská tenistka Victoria Azarenková. Ten poslední získala o uplynulém víkendu, kdy ve finále smetla světovou jedničku Serenu Williamsovou 6:3 a 6:1. V tu chvíli poskočila i v žebříčku a dostala se už na osmé místo. Není divu, její letošní bilance je opravdu famózní: třiadvacet výher a jen dvě prohry.

Je z ní nová tenisová hvězda. Bývalá světová juniorská jednička má před sebou skvělou budoucnost. Vůbec tomu ale tak nemuselo být... Victoria vyrůstala odmalička na kurtech, její maminka byla trenérkou v malém klubu. A tak jí neuniklo, jak talentovaná je její dcera. Potřebovala ji dostat do Ameriky, kde by Victoria měla lepší podmínky. V té době posílal ruský hokejový brankář Nikolaj Chabibulin svou dceru do tenisové školy. A Victoriina maminka se seznámila s gólmanovou ženou.

Miluje spánek a nakupování

Chabibulin se nadějné hráčky ujal. Finančně jí vypomohl a Victoria se tak mohla stěhovat do tenisové akademie v USA. Brankář ji dokonce u sebe nechal bydlet a vytvořil jí tak s manželkou druhý domov. „S Nikolajem si můžu povídat o čemkoli. O osobních problémech i o dietě,“ říká Azarenková. A jaká ve skutečnosti Victoria je? „Na kurtu se rvu, chci vyhrát za každou cenu, ale jinak jsem vlídná," tvrdí.

„Miluju nakupování. Těch 600 tisíc dolarů, co jsem si na turnaji v Miami vydělala, bych byla schopná za den utratit,“ přiznává. Ráno si ráda přispí, neobejde se nikde bez telefonu a jezdí v mercedesu. A stát se jednou světovou jedničkou? Proč ne. „To je přeci důvod, proč hraji. Nemůžu teď říci, že se jí stanu. Ale zkusím to a uvidíme, kam až se dostanu," říká Azarenková. Nyní si ale kvůli poranění ramene bude muset dát na chvíli pauzu.

Rozjetý Murray už atakuje třetí příčku v žebříčku 

Mezi muži vládne čtvrtý hráč žebříčku Brit Andy Murray. Jednadvacetiletý Murray letos vyhrál také tři turnaje a i jeho bilance je skvělá: šestadvacet výher, dvě prohry. Dvakrát letos vyřadil Švýcara Federera v semifinále a jednou porazil světovou jedničku Nadala. V žebříčku už se pomalu dotahuje na třetí místo, které zatím patří Djokovičovi ze Srbska. Sto sedmdesát bodů by pro rozjetého Brita nemělo činit problém.

Než zamíří na konci května na French Open, pokusí se o další tituly na turnajích v Monte Carlu, Římě a Madridu. „Hodně tvrdě jsem na sobě zapracoval a výsledky se už dostavují. Věřím, že na grandslamech se dostanu přinejmenším do čtvrtfinále,“ netají se ambicemi Murray, jenž po vítězství v Miami zavítal na pláž a užíval si chvíle volna. Některé bývalé tenisové hvězdy považují Andyho za největšího favorita letošního Wimbledonu...

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková