Hlavní obsah

Nadal kraloval na antuce v Monte Carlu popáté za sebou

MONTE CARLO

Španělský tenista Rafael Nadal vyhrál jako první v historii popáté za sebou turnaj série Masters v Monte Carlu. V nedělním finále byl světové jedničce zdatným soupeřem Srb Novak Djokovič, jenž nakonec odešel poražen po setech 3:6, 6:2, 1:6.

Článek

Přestože si hned v první hře vzal španělský favorit soupeřův servis, utkání nebylo zdaleka jednoznačné. Djokovič držel krok i v dlouhých výměnách a vhodnou změnou rytmu dokázal Nadala přivést do úzkých. V prvním setu si však vybral slabší chvilku za stavu 3:1, když nechal španělského tenistu uhrát pět gamů za sebou.

Ve druhém setu třetí nasazený hráč jasně dominoval a diváci často aplaudovali jeho přesným úderům. Nadal přišel na tomto turnaji Masters o první set po třech letech. Chléb se lámal na úvod rozhodujícího setu, kdy se oba tenisté přetahovali o každý míček. Nadal měl nakonec navrch a ujal se po sérii shod vedení 3:0. Jeho protivník už pak neměl sílu na zvrat.

Je to sen

Po dvou hodinách a 43 minutách proměnila světová jednička hned první mečbol, když Djokovičův bekhend skončil v síti. Nadal si v Monte Carlu drží skvělou bilanci 29 výher a jediné porážky. Za 34. turnajový titul v kariéře získal prémii 434 tisíc eur.

"Vyhrál jsem tu popáté, s něčím takovým jsem vůbec nepočítal. Je to sen," rozplýval se dvaadvacetiletý rodák z Mallorky, který letos vyhrál Australian Open a Masters v Indian Wells. Dnešním triumfem zahájil svou nejoblíbenější část sezóny. "Takový start na antuce je pro mě důležitý," uvedl čtyřnásobný šampion Roland Garros.

Navzdory turnajovému vítězství nebyl spokojen se svým podáním v průběhu celého týdne. "Hlavně druhé podání bylo nějakých 120 km/h, což je katastrofa," prohlásil Nadal.

Djokovič získal sebevědomí

Jednadvacetiletý Djokovič podlehl Nadalovi podvanácté v šestnáctém vzájemném souboji, ale pochvaloval si, že odehrál s antukovým králem nejlepší zápas na tomto povrchu. "Byla to smůla, že v určitých momentech jsem nehrál tak, jak bych chtěl. Chybělo mi víc trpělivosti," řekl třetí hráč světa.

"Každopádně jsem získal sebevědomí do dalších našich zápasů. Snad dostanu šanci mu to oplatit už v této sezoně," uvedl loňský vítěz Australian Open, jenž si v prvním setu nechal ošetřit záda.

Nadal, jenž vyhrál na antuce už 21 zápasů za sebou, může v příštím roce zaútočit v Monaku na absolutní rekord. Na přelomu 19. a 20. století vyhrál turnaj v malém knížectví celkem šestkrát Angličan Reggie Doherty.

Vinciová slavila v Barceloně 

Italská tenistka Roberta Vinciová překvapivě jednoznačně porazila v nedělním finále turnaje v Barceloně Rusku Marii Kirilenkovou 6:0 a 6:4 a získala svůj druhý titul v kariéře. Šestadvacetiletá hráčka dokázala proměnit šest ze sedmi brejkbolů, které se jí v duelu naskytly.

Dosavadním největším úspěchem drobné Italky byl předloňský titul z Bogoty. Také tam se hrálo na antuce, nejoblíbenějším povrchu Vinciové. Od té doby však nedošla na turnajích okruhu WTA jednašedesátá hráčka světa dále než do čtvrtfinále.

Němka Lisická vyhrála poprvé turnaj WTA Tour

Devatenáctiletá německá tenistka Sabine Lisická vyhrála poprvé v kariéře turnaj WTA Tour. Na zelené antuce v Charlestonu v neděli ve finále snadno porazila dánskou soupeřku Caroline Wozniackou 6:2 a 6:4. Triumf nad pátou nasazenou hráčkou přinesl turnajové šestnáctce prémii 187 815 dolarů z miliónové dotace.

Lisická hrála teprve své druhé finále, před šesti měsíci v Taškentu podlehla Rumunce Soraně Cirsteaové. Základ k triumfu na výrazně lépe obsazeném turnaji v Charlestonu položila v druhém kole vyřazením wimbledonské vítězky a turnajové dvojky Venus Williamsové, což už samo o sobě bylo pro mladou Němku životním úspěchem.

Pro německý ženský tenis vybojovala Lisická první turnajové prvenství od února 2006, kdy v Acapulku zvítězila Anna-Lena Grönefeldová.

BARCELONA
Dvouhra - finále:
Vinciová (It.) - Kirilenková (6-Rus.) 6:0, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Llagosteraová-Vivesová, Martínezová-Sánchezová (1-Šp.) - Cirsteaová, Klepačová (Rum./Slovin.) 3:6, 6:2, 10:8.
MONTE CARLO:
Dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Djokovič (3-Srb.) 6:3, 2:6, 6:1
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 6:4, 6:1.
CHARLESTONE
Dvouhra - finále:
Lisická (16-Něm.) - Wozniacká (5-Dán.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Matteková-Sandsová, Petrovová (4-USA/Rus.) - Dekmeijereová, Schnyderová (Lot./Švýc.) 6:7 (5:7), 6:2, 11:9.

Reklama