Hlavní obsah

Centrální dvorec ve Wimbledonu dostal zatahovací střechu

LONDÝN

Wimbledon, jeden z nejtradičnějších tenisových turnajů světa, přichystal pro letošní ročník nebývalou novinku. Nad centrálním dvorcem vyrostla zatahovací střecha, která má londýnský grandslam aspoň částečně ochránit před pověstnými vrtochy počasí.

Článek

Organizátoři turnaje tak chtějí zabránit tradičnímu wimbledonskému čekání na konec deště. "Pro mnoho lidí je získání lístku na centrální kurt životní událostí. A když celý den prší, znamená to pro ně konec snu," řekl Ian Ritchie, šéf pořádajícího All England Clubu. "Stejně tak se televizní diváci ve 125 zemích světa budou mít každý den na co dívat," dodal.

Ani nová střecha však nezabrání tomu, aby déšť turnaj v prvních fázích neochromil. Ostatních 17 dvorců totiž zůstává bez možnosti zakrytí.

Naopak střecha o ploše 5200 metrů čtverečních znamená možnost večerních zápasů. Průhlednou střechy totiž doplňuje 118 reflektorů, které umožní dohrát zápas po setmění.

Zápas před osmi lety se hrál dva dny

Ritchie zdůraznil, že se noční zápasy neplánují, ale jejich možnost nevyloučil. "Pokud se nestačí zápas na centrálním kurtu dohrát, zatáhne se střecha a utkání se dokončí," prohlásil.

Nebude se tak tedy například opakovat semifinále z roku 2001 mezi Goranem Ivaniševičem a Timem Henmanem, které se kvůli dešti táhlo přes dva dny.

Nová střecha je poslední fází renovace 87 let starého centrkurtu, která přišla na 100 miliónů liber (skoro tři miliardy korun). Na ústředním dvorci také letos přibude 1200 míst, takže na něm bude celkem 15 000 diváků.

Zatahování bude trvat deset minut

Konstrukce vážící 3000 tun bude ve výšce 16 metrů a její zatažení bude trvat deset minut. Pak bude spuštěn větrací systém, který má bránit kondenzaci vody na travnatém povrchu. Hrát se může začít půl hodiny po zatažení, takže v zájmu plynulosti hry se zápas pak dohraje pod střechou, i když se udělá hezky.

O zatažení střechy rozhodne rozhodčí. Pro případ krátkých přeháněk jsou na centrkurtu připraveny tradiční plachty, které dvorec zakryjí.

Celé zařízení prověří 17. května exhibiční zápas, kterého se zúčastní Andre Agassi, Steffi Grafová, Henman a Kim Clijstersová. Letošní Wimbledon začne 22. června a potrvá do 5. července.

Reklama