Hlavní obsah

V Davisově poháru bez Štěpánka

PRAHA

Bez Radka Štěpánka se musí obejít tým českých tenistů v utkání o udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Do Thajska dnes kapitán Cyril Suk nominoval domácí jedničku Jiřího Nováka, Bohdana Ulihracha, nadějného juniora Tomáše Berdycha a deblového specialistu Davida Rikla. Utkání v Bangkoku se uskuteční příští týden od 19. do 21. září.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Radka Štěpánka vyřadila z bojů v DC bolavá záda

Článek

Štěpánka, jedenačtyřicátého hráče žebříčku pro přihlašování do turnajů, trápí od US Open bolavá záda. Navíc má v těle streptokoka. Dva týdny už nehraje a lékaři mu doporučují delší klid bez námahy. Proto se kapitánovi z utkání omluvil. "Ztráta to je, ale co se dá dělat. Musíme hrát s tím, co máme. Dobré hráče máme, takže uvidíme na místě, jak se situace vyvine," konstatoval Suk. Podle fyzioterapeuta Pavla Koláře má Štěpánek streptokoka v těle delší dobu, a proto ho bolí záda. Hráč užívá antibiotika a za dva až tři týdny by mohl začít trénovat.

V Thajsku Srichaphan a pak dlouho nic

Jistou jedničkou pro dvouhry je Novák. O dvojce se rozhodne mezi Ulihrachem, který se po pauze dostává do formy, a sedmnáctiletým Berdychem. Se Štěpánkem počítal Suk původně do dvouhry i čtyřhry. A právě nad složením deblového páru nyní visí otazník. " Konečné složení vyplyne po pátečních dvouhrách," odložil Suk rozhodnutí až podle vývoje zápasu. V úvahu přichází dvojice Rikl a Berdych a možná vedle svého bývalého partnera nastoupí Novák. Ten ovšem nechce daviscupové čtyřhry hrát. "Ale uvažovali jsme i o tom," přitakal Suk.

Thajskou jedničkou je Paradorn Srichaphan. Na amerických betonech hrál finále v Indianapolis, vyhrál turnaj na Long Islandu a na US Open skončil v osmifinále. "Sleduji ho celý rok a jeho forma pořád stoupala. Je to velice nepříjemný hráč," řekl Suk. Za Srichaphanem však zeje v Thajsku výkonnostní díra. Danai Udomchoke, Attapol Rithiwattanapong a Narathorn Srichaphan nehrají běžně turnaje ATP Tour, ale převážně challengery.

Sám Srichaphan očekává těžký zápas. "Češi jsou favority a nebude jednoduché přes ně postoupit," řekl jedenáctý hráč světa deníku The Nation. "Snad nás atmosféra pořádně nabudí a pomůže," doufal v podporu fanoušků. Češi jako jediní od roku 1980 ze Světové skupiny nesestoupili, naopak Thajci mezi elitou nikdy nehráli.

Reklama