Hlavní obsah

Australané odmítli hrát Davis Cup v Indii

MELBOURNE

Australská tenisová federace nevyšle z bezpečnostních důvodů svůj tým ke květnovému utkání Davisova poháru do Indie. Po sobotním rozhodnutí funkcionářů zřejmě Austrálii čeká vyloučení z příštího ročníku soutěže a vysoká pokuta. Mezinárodní federace ITF už vyhlásila Indii vítězem zápasu.

Článek

Austrálie v pátek neuspěla s odvoláním proti tomu, že se utkání asijsko-oceánské zóny má hrát v Čennaí. ITF odmítla, že by v dějišti zápasu hrozily bezpečnostní potíže. "Po rozhodnutí ITF nemáme jinou možnost. Je to pro nás velké zklamání," uvedl prezident australského tenisu Geoff Pollard.

Australanům se do Čennaí nechtělo kvůli obavám o bezpečnost především v souvislosti s březnovým teroristickým útokem na kriketový tým Srí Lanky v sousedním Pákistánu. Například Lleyton Hewitt dopředu avizoval, že pokud ITF svůj postoj nezmění, on v Indii hrát nebude.

"Do tak extrémně riskantní oblasti nemůžeme náš tým vyslat. Bylo by to od nás vůči hráčům nezodpovědné. Davisův pohár je pro nás velmi důležitý, ale některé věci jsou prostě důležitější než tenis," dodal Pollard.

Rozhodnutí ITF rozzlobilo i australského nehrajícího kapitána Johna Fitzgeralda, který připomněl násilnosti provázející všeobecné volby v Indii i středeční únos vlaku s 500 cestujících. "Na bezpečnost hráčů se vůbec nemyslelo," poznamenal. Dodal, že stále doufá, že ITF svůj postoj přehodnotí.

Ta však o několik hodin později vyhlásila vítězem zápasu Indii, která tak postoupila do zářijové baráže o Světovou skupinu. "ITF lituje australského rozhodnutí a nesouhlasí s ním," uvedli představitelé federace na webové stránce soutěže.

Kvůli pětietapovým všeobecným volbám v zemi, které skončí tři dny po termínu daviscupového zápasu, byly mimo Indii přesunuty zápasy profesionální kriketové ligy.

Reklama

Související témata: