Hlavní obsah

Tenista Gasquet potvrdil, že měl pozitivní test na kokain

PRAHA

Francouzský tenista Richard Gasquet potvrdil, že měl pozitivní test na kokain. Dvaadvacetiletý hráč se provinil proti dopingovým pravidlům na březnovém turnaji v Miami, ze kterého se ještě před začátkem kvůli zranění ramene odhlásil.

Článek

Informaci přinesl v sobotu deník L'Equipe a Gasquet ji dnes potvrdil v rozhovoru pro francouzské rádio RTL. "Vzorek B odebraný v březnu 2009 během turnaje v Miami potvrdil pozitivní výsledek vzorku A," řekl 23. hráč světa, kterému teď hrozí dvouletý distanc.

Gasquet uvedl, že mu nezávislá laboratoř testovala vzorek vlasů, který prý žádné stopy kokainu neobsahoval. Jinak se nechce k případu zatím více vyjadřovat. "Je to složité. Zatím sbírám důkazy o své nevině a budu mluvit později."

Francouzský tenisový veterán Fabrice Santoro, který trénuje společně s Gasquetem, řekl pro rádio Europe 1, že ho pozitivní nález velmi udivil. "Znám Richarda od devíti let, znám jeho životní styl a tohle mě ohromně překvapuje, protože to neodpovídá jeho charakteru. Mluvil jsem s ním po telefonu a je z toho smutný," uvedl Santoro.

Gasquet vyhrál zatím pět turnajů ve dvouhře, předloni se dostal až do semifinále Wimbledonu. V březnu nastoupil v prvním kole Davisova poháru v Ostravě proti českým tenistům společně s Michaelem Llodrou ve čtyřhře, v které podlehli dvojici Radek Štěpánek - Tomáš Berdych. Český tým nakonec vyhrál celé utkání 3:2.

Francouzský hráč není prvním tenistou, který řeší podobný problém. Nejznámějším je pozitivní test na kokain bývalé světové jedničky Martiny Hingisové z roku 2007, která pak hned ukončila kariéru. Trest na tři měsíce za kokain dostali Švéd Mats Wilander a jeho někdejší deblový partner Karel Nováček v roce 1995 na Roland Garros.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori