Hlavní obsah

Berdych: Letos už bylo smůly dost, Mnichov mě nakopne

MNICHOV/PRAHA

Sláva! Tomáš Berdych se v Mnichově po měsících strádání vyšvihl k pátému turnajovému triumfu kariéry a umlčel hlasy o postupném vyhasínání výjimečného talentu. Po výhře na antuce už český tenista plánuje útok na první světovou desítku.

Článek

Nebyl to pro 23letého Berdycha jednoduchý začátek roku. Změnil kouče, změnil styl. A přišly porážky. A na jeho poměry jich byla spousta. „Možná to zní divně, ale moje výkony v Mnichově nebyly až tak odlišné od zápasů, které jsem prohrál. Nehrál jsem určitě nijak zázračně. Když jsem v osmnácti prohrál, tak se mávlo rukou a jelo se dál. Teď jsem ale v pozici, kdy musím obhajovat roli toho lepšího,“ tvrdí hráč, který od ledna zažil šestkrát stop hned v 1. kole.

Ani pro Berdychova kouče Tomáše Krupu to nebyla lehká situace. „Berďa sice nevyhrával, ale nikdy nehrál špatně. Tenis je vyrovnanější a mladých divočáků strašně přibývá,“ říká Krupa, který se po éře trenéra Jaroslava Navrátila rozhodl Berdycha tenisově předělat. „Těch změn je celý guláš.“ Krupa chce po Berdychovi, aby chodil víc k síti, ale zároveň aby nebyl zbytečně agresivní v některých pasážích utkání. „Prostě musí vědět, kdy tlačit a kdy ne,“ popisuje kouč.

Pro Berdycha není snadné se na změny adaptovat. Při porážkách ani nehrál tolik zápasů, nové metody si nemohl zažít. Až mnichovská antuka přinesla změnu. „Někdo mluví o neúspěších, ale jen já a trenér Krupa víme, že pracujeme dobře. Titul sice mohl přijít dřív, ale to nevadí, jedu dál,“ vykládá Berdych, který v tomto týdnu hodlá pokračovat ve vítězném trendu na ostře sledovaném turnaji v Madridu.

„Mnichov mě určitě nakopne! Vyhrál jsem turnaj půl roku po vítězství v Tokiu, což je v mé kariéře nejkratší přestávka mezi takovými úspěchy. Spoustu zápasů jsem předtím prohrál o fous, ale tady se všechno sešlo,“ připomíná také tři vítězství z minulého týdne, která ubojoval v tie-breaku třetí sady. Včetně toho finálového s Michailem Južným.

„Při mém třetím mečbolu zahrál Rus jasný aut, ale hlavní sudí mu ho přiznal jako dobrý. Nebylo snadné se s tím srovnat. Letos už té smůly bylo dost,“ pochvaluje si Berdych, nyní 22. hráč světa. A chce výš. „Cílem je návrat na hranu desítky. Ale důležité je, aby Tomáš hrál to, co jsme si řekli. Když to dokáže, výsledky přijdou a žebříčkový postup také,“ myslí si Krupa.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články